Вежи појас, не прекидај живот!

saobracajna-policija

Вежите појас. У току је акција појачане контроле везивања појаса, коришћења мобилних телефона током вожње и начина на који се превозе деца. Уколико не поштујете прописе, ризикујете казне од пет до стотину двадесет хиљада динара. Вежите појас. Не само током акције која траје до краја ове недеље, него сваки дан.

Саобраћајна полиција и Агенција за безбедност саобраћаја покренули су заједничку кампању промоције одговорног понашања у саобраћају, уз учешће у међународној акцији појачане контроле саобраћаја усмерене на откривање оних који не везују појас током вожње, коросте мобилни телефон током вожње, или возе децу на непрописан начин.

„За некоришћење сигурносног појаса и употребу мобилног телефона у току вожње, за овај вид прекршаја предвиђена је новчана казна у износу од десет хиљада динара, која се у половичном износу може уплатити у року од осам дана. Што се тиче казнених одредби везано за прекршаје превоза деце без употребе безбедносног седишта, односно безбедносног подметача, ту је предвиђена новчана казна у износу од пет хиљада динара, која се у половичном износу може уплатити у року од осам дана“, истиче помоћник командира Саобраћајне полиције у Суботици Исидора Јевтић.

Током две хиљаде деветнаесте године откривено је готово шест хиљада случајева некоришћења сигурносног појаса током вожње, док је прошле године та бројка пала испод четири и по хиљаде, али не због веће свести већ због мање мобилности током епидемије Ковида деветнаест. У прва два месеца ове године, у просеку откривено је шест оваквих прекршаја дневно.

„Оно што је интересантно, у 2020. и у прва два месеца 2021. у двадесет шест случајева санкционисани су возачи, односно учесници у саобраћају на месту путника због некоришћења сигурносног појаса, где се непојмљиво утврдило да нису користили, а учествовали су у саобраћајним незгодама.

Услед тих учешћа у саобраћајним незгодама некоришћења сигурносног појаса увек настају теже последице него што су могле бити да су их лица користила“, наглашава официр одељења Саобраћајне полиције у Суботици Рубен Пертет.

И то може да изгледа овако. Зато – вежи појас. Не прекидај живот.

Извор: РТВ (Борис Шуман)


ПретходниМигранти скривени у кафи, гумама и контејнерима
СледећиЗбог чега су равни делови коловоза толико опасни за возаче?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.