Vikimedija Srbije

Vikimedija Srbije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” i Biblioteka grada Beograda su sprovele kampanju uređivanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku – #1Lib1Ref. Akcija je trajala od 15. januara  do 05. februara 2020. godine.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u brojnim zemljama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku. Cilj je da se motivišu bibliotekari da daju svoj profesionalni doprinos najvećoj enciklopediji u ljudskoj istoriji. Ideja je da se u članke na Vikipediji unese što više izvora i referenci gde oni nedostaju. Na taj način se omogućava da sve informacije budu proverljive, a time je Vikipedija pouzdanija.

Objavljeni rezultati su pokazali da je Srbija  druga u svetu po doprinosu proverljivosti informacija na Vikipediji.

Globalna kampanja uređivanja referenci „Jedan bibliotekar, jedna referenca“ (#1Lib1Ref) svrstala je srpsku zajednicu u sam vrh Vikipedijinih zajednica koje su unele najveći broj referenci povodom rođendana ove svetske enciklopedije.

Ukupno 30 urednika Vikipedije (među njima i bibliotekar Žana Gnjatović iz somborske biblioteke – gzanag), na srpskom jeziku unelo je čak 4.052 reference u članke gde su one nedostajale, čime je zauzela drugo mesto u svetu. Prvo mesto je zauzeo Izrael sa 4.533 unete reference i 76 učesnika.

Posle Vikipedije na srpskom jeziku slede Vikipedija na engleskom jeziku sa unetih 1.980 referenci, te na francuskom jeziku sa 1.758 unetih referenci.

Pet srpskih urednika, a jedna  od njih je Žana Gnjatović, bibliotekarka Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”, se plasiralo u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci.

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/1%20viki.jpg

Slika 1. Prvih deset zemalja po unetom broju referenci

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/2%20viki.jpg

Slika 2. Prvih deset rangiranih urednika po broju unetih referenci na globalnom nivou

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/3%20viki.jpg

Slika 3. Prvih deset urednika po broju unetih referenci u Srbiji

Prethodni„Marina“ peciva prepoznatljiva i preko okeana
SledećiEkipa televizijskog serijala “S Tamarom u akciji” boravi u Somboru

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.