Vikimedija Srbije

Викимедија Србије, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” и Библиотека града Београда су спровеле кампању уређивања референци на Википедији на српском језику – #1Lib1Ref. Акција је трајала од 15. јануара  до 05. фебруара 2020. године.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у бројним земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије на енглеском језику. Циљ је да се мотивишу библиотекари да дају свој професионални допринос највећој енциклопедији у људској историји. Идеја је да се у чланке на Википедији унесе што више извора и референци где они недостају. На тај начин се омогућава да све информације буду проверљиве, а тиме је Википедија поузданија.

Објављени резултати су показали да је Србија  друга у свету по доприносу проверљивости информација на Википедији.

Глобална кампања уређивања референци „Један библиотекар, једна референца“ (#1Lib1Ref) сврстала је српску заједницу у сам врх Википедијиних заједница које су унеле највећи број референци поводом рођендана ове светске енциклопедије.

Укупно 30 уредника Википедије (међу њима и библиотекар Жана Гњатовић из сомборске библиотеке – гзанаг), на српском језику унело је чак 4.052 референце у чланке где су оне недостајале, чиме је заузела друго место у свету. Прво место је заузео Израел са 4.533 унете референце и 76 учесника.

После Википедије на српском језику следе Википедија на енглеском језику са унетих 1.980 референци, те на француском језику са 1.758 унетих референци.

Пет српских уредника, а једна  од њих је Жана Гњатовић, библиотекарка Градске библиотеке “Карло Бијелицки”, се пласирало у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање уређивања референци.

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/1%20viki.jpg

Слика 1. Првих десет земаља по унетом броју референци

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/2%20viki.jpg

Слика 2. Првих десет рангираних уредника по броју унетих референци на глобалном нивоу

http://www.biblioso.org.rs/public/uploads/vesti%20_2020/3%20viki.jpg

Слика 3. Првих десет уредника по броју унетих референци у Србији

Претходни„Marina“ peciva prepoznatljiva i preko okeana
СледећиEkipa televizijskog serijala “S Tamarom u akciji” boravi u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.