Vinko Benčić – poslednji somborski četkar

Vinko Benčić poslednji je somborski četkar. Ovim poslom bavi se decenijama, a i danas je u radionici uprkos tome što mu je skoro 80 godina i što se četke danas ne traže kao nekada.

Četkarski zanat Vinko Benčić učio je kao šegrt. Kaže radilo se od šest do šet, ali posao je naučio. Nekoliko hiljada četki, raznih vrsta, izašlo je za sve te godine iz njegove radionice. Danas je posla manje, jer je zanatsku proizvodju četki ugušila industrija.

„Nema posla kao nekada, ali ja ne pravim četke da bi išao na pijacu i prodavao, već čekam da mi dođu mušterije, naruče šta im treba. Letos posla uopšte nije bilo, a sada se traže četke za dimnjake“, kaže majstor Vinko.

Nekada su se četke pravile od prirodne dlake. Danas su prirodnu dlaku zamenila veštačka vlakna, ali četkice za brijanje majstor Vinko još uvek pravi od svinjske dlake.

Pamti majstor Vinko vremena kada su četkama iz njegove radionice radilo mnogo taga, pa i krečilo. Bile su to perajice.

„Niko više ne kreči krečom i perajicom. Pravila se perajica tako što su se u rupe u oblikovanom komadu drveta stavljali snopići dlake. To se lepilo i time se krečilo“, kaže poslednji somborski četkar.

U Somboru je nekada bilo pet četkara, a koliko je ovaj zanat bio cenjen i isplativ govori i jedan bećarac koga su ispevali ko drugi nego četkari.

„Šta nam fali što smo mi četkari, kad su nama puni buđelari“, završava razgovor četkar Vinko.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниPredstavljena Istraživačka stanica Petnica
СледећиĐaci u Kupusini dobijaju novu fiskulturnu salu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.