Винко Бенчић – последњи сомборски четкар


Винко Бенчић последњи је сомборски четкар. Овим послом бави се деценијама, а и данас је у радионици упркос томе што му је скоро 80 година и што се четке данас не траже као некада.

Четкарски занат Винко Бенчић учио је као шегрт. Каже радило се од шест до шет, али посао је научио. Неколико хиљада четки, разних врста, изашло је за све те године из његове радионице. Данас је посла мање, јер је занатску производју четки угушила индустрија.

“Нема посла као некада, али ја не правим четке да би ишао на пијацу и продавао, већ чекам да ми дођу муштерије, наруче шта им треба. Летос посла уопште није било, а сада се траже четке за димњаке”, каже мајстор Винко.

Некада су се четке правиле од природне длаке. Данас су природну длаку заменила вештачка влакна, али четкице за бријање мајстор Винко још увек прави од свињске длаке.

Памти мајстор Винко времена када су четкама из његове радионице радило много тага, па и кречило. Биле су то перајице.

“Нико више не кречи кречом и перајицом. Правила се перајица тако што су се у рупе у обликованом комаду дрвета стављали снопићи длаке. То се лепило и тиме се кречило”, каже последњи сомборски четкар.

У Сомбору је некада било пет четкара, а колико је овај занат био цењен и исплатив говори и један бећарац кога су испевали ко други него четкари.

“Шта нам фали што смо ми четкари, кад су нама пуни буђелари”, завршава разговор четкар Винко.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)


ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.