Više od 850 izbeglica u somborskom centru

Prema poslednjem izveštaju UNHCR-a, objavljenom krajem prošle nedelje, kapaciteti somborskog centra, u decembru, bili su prepuni.

Kako je navedeno u zvaničnom preseku stanja, Prihvatni centar Sombor je polovinom decembra imao 875 žitelja, što je za 120 više nego u novembru. Zvanični „broj” je za trećinu veći obzirom da deo lica sa statusom migranta boravi van centra odnosno u više smeštajnih objekata u gradu i okolini. UNHCR je u izveštaju naveo da se pored somborskog, broj stanovnika povećao u još nekoliko centara, prvenstveno u Adaševcima, Subotici, Bujanovcu i Principovcu.

Prrocenjeno je da u Srbiji trenutno boravi blizu osam hiljada izbeglica, kao i da je tokom decembra južnu granicu Srbije prešlo oko 1.100 migranata, što je upola manje nego u novembru. Gotovo petinu činili su maloletne osobe bez nadzora odraslih.

Nasuprot tome, poslednjeg meseca 2020. godine, uvećan je broj vraćenih sa granice zemalja Evropske unije. Navodi se da je u Srbiju sa teritorije Mađarske proterano 2.100 osoba u odnosu na oko 1.500 iz novembra, dok je broj vraćenih iz Hrvatske sa 104 uvećan na 127 u decembru.

Bosna i Hercegovina je proterala 52 osobe, što je tri puta više nego mesec ranije.

Među izbeglicama na teritoriji Srbije je i dalje najveći broj Afganistanaca (47 odsto). Slede Sirijci (22), Pakistanci (5), Bangladežani (4), te po tri odsto je Iranaca i Iračana. Ostali čine 16 odsto. Tokom 2020. godine, po proceni UNHCR-a, u zemlju je ušlo više od 25.000 migranata.

Izvor: SoInfo.org @ savamajstor

ПретходниKontrolisano više od 200 vozača
СледећиPut Kljajićevo-Telečka u lošem stanju, još nije usvojen plan rekonstrukcije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.