Vlada Srbije ograničila cene naftnih derivata

vlada-srbije

Vlada Srbije ograničila cene naftnih derivata, pa će po najnovijoj odluci litar  evro dizela koštati do 179 dinara, a evro premijuma 95 do 171 dinar po litru. To je učinjeno kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Svi mladi, državljani Republike Srbije koji u trenutku prijave imaju između navršenih 16 i 29 godina, prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, a nisu dobili novac u januaru (bilo da se nisu prijavili ili nisu zadovoljavali propisane uslove), moći će da se prijave za 100 evra novčane podrške u periodu od 16. do 31. maja 2022. godine.

Sa druge strane, mladi koji su početkom februara već dobili po 100 evra novčane podrške, neće ponovo morati da se prijavljuju, jer će im ona biti automatski isplaćena.

Po završetku prijave, u junu će početi isplata 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru koji utvrđuje Narodna banka Srbije na dan stupanja na snagu predloženih zakonskih izmena.

Prijava će biti elektronska, na portalu Uprave za trezor, na adresi: idp.trezor.gov.rs.

Usvojene su i dopune zakona kojim se reguliše isplata dodatne novčane pomoći mladima između 16 i 29 godina a koji će u junu dobiti dodatnih 100 evra.

Vlada Srbije zadužila je danas Ministarstvo zdravlja da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti čiji je cilj zapošljavanje 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama širom Srbije kako bi se svim građanima omogućilo dostupno, nesmetano, efikasno i kontinuirano pružanje potrebne zdravstvene zaštite.

Usvojeni Zaključak Vlade odnosi se na zapošljavanje u deficitarnim granama medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, navodi se u saopštenju.

Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“ utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 doktora medicine.

Analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije korona virusa pokazala je da je neophodan broj doktora medicine za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje, saopštila je Vlada.

Izvor: Tanjug

PrethodniBokserima Sombora najviše priznanja
SledećiObuka za plivanje somborskih osnovaca

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.