Vredan poklon Gradskom muzeju Sombor

Фото: Милан Ђурђевић

Током прве половине године, Градски музеј Сомбор посетила је госпођа др Марија Тешић, рођ. Месарош, из Новог Сада, професорка Универзитета у пензији, потомкиња старе сомборске породице Веселиновић. Породична кућа Веселиновића налазила се на месту где је сада Матично здање у Улици краља Петра Првог.

Том приликом госпођа Тешић је музеју поклонила двадесет и три документа од важности за историјат породице Веселиновић.

Овај број није био закључен тако да је дошло до поновних преговора који су укључили додатне предмете од важности за збирке музеја.

Почетком октобра уследио је веома вредан поклон: слика/икона Свети Георгије убија аждају, рад Марије Атанасијевић-Веселиновић (Осијек, 1842- Сомбор,1893), сликарке из Осијека, удате за Јована Веселиновића из Сомбора, за коју је 1870. или 1875, према подацима из литературе, добила награду на изложби у Паризу. Слика је рађена техником уље на платну, димензија 90 x 128 цм, налази се у оригиналном позлаћеном раму и потиче из шездесетих година 19. века.

Ова изузетно вредна слика биће постављена на сталној поставци Уметничког одељења Градског музеја Сомбор, заједно са подацима о поклону и поклонодавцу, после каталошке обраде.

Госпођа Тешић поклонила је музеју и део порцеланског сервиса за ручавање из породичне оставштине.

Извор: РТВ (Марија Реџић)

ПретходниUŽAS NA MALOM PETROVOM SALAŠU – UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ
СледећиDa li treba uvesti porez na kućne ljubimce?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.