Vršac raj za ekstremne sportove

VRŠAC – Vršački breg poznat je kao destinacija koju posećuju brojni ljubitelji prirode, a sve je više onih koji dolaze u Vršac kako bi se bavili i ekstremnim sportovima. Proteklog vikenda održan je peti po redu Bolder Fest , takmičenje u slobodnom penjanju koje organizuje klub ekstremnih sportova Izazov uz podršku Grada Vršca.

Jedino mesto u čitavoj Vojvodini, koje je pogodno za sportsko penjanje u prirodnim uslovima je Vršac koji ima veliki broj boldera. Ove stene visine do četiri metra nalaze se u samoj okolini kluba ekstremnih sporova Izazov, koji već godinama neguje ovaj sport i okuplja veliki broj penjača iz zemlje ali i inostranstva.

„U Vršcu sam treći put, i ove stene su prelepe. Ovo su prirodni bolderi koji se penju bez osiguravajuće opreme.“ rekao je Damjan Komlenac iz sportskog kluba „Tribe“.

„Penjanjem se bavim rekreativno,to je za mene miks sporta i društvene aktivnosti. Da bi se bavili sportskim penjanjem potrebna je želja i da nemate strah“ rekla je Katarina Kosmin iz penjačkog kluba „Zemun“.

„Penjem već sedam godina,u Vršcu sam prvi put.Lepo mi je ovde,mada su stene teške za penjanje.Baš je zabavno.“ kaže Ben Detale, koji dolazi iz Belgije.

U penjanju nema rivalstva, penjač se bori sam sa sobom a izazove mu postavlja stena. Neophodno je puno koncentracije I samodiscipline u ovom sportu, a veština penjača ogleda se u tehnici i snazi.

„Da biste se bavili slobodnim penjanjem neophodno je da ste u treningu, da imate dobru fizičku spremnost I da ste posvećeni ovom sportu. Mi imamo sreće što u Vršcu imamo pogodne stene za penjanje, na kojima možemo da treniramo svakog dana.“ poručila je Marina Bakić, iz kluba ekstremnih sportova „Izazov“

„Ovo je najveće takmičenje do sada, imamo preko pedeset penjača iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Belgije i naravno Srbije.Takmičari su podeljeni u tri kategorije, mušku, žensku i kategoriju za decu.“ Rekla je Radmila Palinkašević, iz kluba ekstremnih sportova „Izazov“.

Veliki broj penjača koji su posetili Vršac samo je još jedan od dokaza koliko popularnost ovog sporta raste u našoj zemlji, a koliko je on zaista rasprostranjen i ozbiljan, govori i informacija da bi na Olimpijskim igrama 2020. sportsko penjanje trebalo da postane olimpijska disciplina.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSUTRA U SOMBORU ČETVRTI MEMORIJAL „STEVAN PIŠTA GROMILOVIĆ“
Следећи„Boemska rapsodija“ premijerno 30. oktobra

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.