Wi-fi odlazi u prošlost

Bez obzira na to koliko nam je promenio živote, Wi-fi može da nas nervira zbog toga što je često nedosledan i nepouzdan, čak i kod korisnika sa malim kućama.

Wi-fi može da izazove još veću glavobolju kompanijama, kojima je potrebna pouzdana mreža za uređaje, naročito na većem području. Neke kompanije zato gledaju da implementiraju novije načine umrežavanja opreme i zaposlenih, a to je u ovom slučaju 5G.

Mobilni internet je već brži od Wi-fi u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, a prelazak na 5G će osigurati još brže povezivanje. Niska latencija (kašnjenje na odživ), fleksibilnost, dobra sigurnost i funkcije određivanja prioritetnih podataka, takođe su pomogli da 5G postane atraktivan predlog.

Prema pisanju časopisa MIT Technology Review, Audi je među onima koji razmišljaju o privatnim mrežama, pa je ovog leta započeo testiranje 5G mreže za svoje robote. Ako im to uspe, Audi bi mogao da iskoristiti 5G, kako bi u potpunosti zamenio svoju Wi-fi mrežu.

BMW, Daimler i Volksnjagen takođe su zainteresovani za 5G, kao i komunalne i brodske luke, zajedno sa proizvodnim, naftnim, gasnim i hemijskim kompanijama. Nemačke kompanije su posebno zainteresovane, prema izveštaju, jer očekuju da će im pomoći da ostanu na čelu napredne proizvodnje kao deo nacionalne inicijative pod dobro poznatim nazivom Industrie 4.0.

Privatne 5G mreže će verovatno pokazati dobrobit proizvođačima opreme i kompanijama, koje pomažu u upravljanju takvim mrežama. Jedna istraživačka kompanija procenjuje da će tržište generisati 356 milijardi dolara za deset godina.

Posebno u bliskoj budućnosti, troškovi mogu da budu ograničavajući faktor za manje kompanije, koje su zainteresovane za 5G, a čak se i veće kompanije mogu suočiti sa preprekama u dobijanju spektra bežičnog pristupa koji im je potreban kako bi upravljale svojim mrežama.

Međutim, kad kompanije dobiju svoju opremu i pristup spektru, moći će da izgrade svoje mreže čak i ako im mobilni operateri nisu omogućili 5G za njihove poslovne sajtove. Sve ovo uticaće, pišu Novosti, na to da Wi-fi polako bude zamenjen pouzdanijim, ali i bržim 5G mrežama, koje će već od 2019. godine biti komercijalizovane u velikom delu razvijenog sveta.

Izvor: mondo

ПретходниPopunjeno skoro 90 odsto kapaciteta na planinama
СледећиSUZANA FILIPOVIĆ, POBEDNICA „RECIKLAŽNOG MARATONA“ U NOVOM SADU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.