Za deset dana jasnija slika o cirkulaciji virusa

У Западнобачком округу уласком у Нову годину и даље је изнад 2.000 инфицираних од корона вируса, па надлежни поручују да никако није време за опуштање и поред тога што је нешто блажа ситуација, а за седам до десет дана ће слика о циркулацији вируса бити много јаснија. За дочек и током првог викенда у 2021. години комуналне службе града Сомбора и санитарна инспекција за Западнобачки округ обишли су укупно 70 угоститељских објеката, а општи утисак је да су се угоститељи придржавали прописаних мера.

Почетак године није донео ништа бољу епидемиолошку слику у Западнобачком округу, што показују бројке од 2.325 инфицираних вирусом Коивд -19, наводе у Заводу за јавно здравље и додају да ових дана очекују дистрибуцију вакцине. Домовима здравља у округу већ су допремљени фрижидери како би се вакцина могла чувати на температури од 2 до 8 степени.

„На територији града Сомбора је тренутно 784 инфицирана пацијента од корона вируса, у Апатину 295 пацијената, у Кули 854 пацијента и у Оџацима 392 активна случаја. Ових дана очекујемо дистрибуцију вакције до нашег Завода, одакле ће се дистрибуиррати према домовима здравља у нашем округу. Вакцинација ће се спроводити код здравствених радника, код запослених у старачким домовима и домовима социјалне заштите и наравно код старије популације“, каже др Татјана Медић, епидемиолог Завод за јавно здравље Сомбор.

Празнична атмосфера смањила је број пацијената у Ковид амбуланти.

„У складу са празничном атмосфером било је мање прегледа у Ковид амбуланти, односно у протеклих седам дана обавили смо 411 прегледа, тестирали смо 362 пацијента, а укупан број позитивних на корона вирус био је 115, што је још увек висок проценат инфективности. У сомборску Општу болницу „др Радивој Симоновић“ упутили смо 64 пацијента“, напомиње др Здравко Хлодик, начелник Ковид амбуланте у Сомбору.

У сомборској комуналној инспекцији кажу да су током новогодишњих празника обавили контроле у преко 50 угоститељских објеката, док је санитарна инспекција обишла 30, а укупно су у седам локала откривене нерпавилности. Општа оцена је да су угоститељи били дисциплиновани.

„У три објекта су утврђене неправилности, а 31. децембра је поступајући инспектор уочио окупљање људи супротно свим прописима и ту је адекватно и у складу са законом и реаговано. Првог дана Нове године нисмо имали уочене неправилности, да би 02. јануара уочили кршење против-епидемијских мера. На територији Западнобачког округа од 01. до 04.јануара донели смо укупно 128 решења о налагању мера карантина у кућним условима“, каже Божана Совиљ, начелница санитарне инспекције за Западнобачки округ.

Од 01. до 04. јануара у породилишту је рођено пет дечака и једна девојчица, истичу у сомборској Општој болници и наводе да је у Нову годину и Одељење за Ковид ушло са бољом епидемиолошком ситуациојим, на лечењу је 40 пацијената оболелих од корона вируса.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниOprez u vožnji zbog kiše i mokrih kolovoza
СледећиMirković najbolji u svojoj kategoriji

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.