ZA OVO SOMBORSKO POREKLO RETKO KO ZNA!

Sombor panorama
Фото: Синиша Трифуновић

Malo je poznato da je uobičajeni pozdrav „zdravo“ potekao 60- tih godina 19. veka upravo iz Sombora. Preko mladih učiteljia koji su se školovali u Somboru pozdrav se preneo po celom srpstvu, jer su iz Sombora odlazili u škole po Srbiji, Bosni, Slavoniji, Crnoj Gori koji je uskoro postao i zvaničan pozdrav sokolskih društava pa je još više ušao u svakodnevni govor.

„Učiteljici kažemo „zdravo“ zato što je volimo i poštujemo kao osobu“, kaže Jelena Popesku, učenica IV razreda OŠ „Avram Mrazović“ u Somboru.

Jelenina školska drugarica, Mila Krstić kaže da sa „zdravo“ pozdravlja bliske i drage osobe: „Kada kažemo nekome „zdravo“, to znači da u tu osobu imamo poverenja“.


Istorija pozdrava „zdravo“ počela je da se piše upravo u Somboru. Za to je zaslužan pokret mladih somborskih Srba obrazovanih u Beču, Požunu, Budimpešti u vreme nacionalnog romatizma u drugoj polovini 19. veka.

„Među njima je, kao osvešćenim mladim ljudima, zavladalo shvatanje da je nedolično slobodnim građanima da se pozdravljaju sa tadašnjim pozdravim „sluga pokoran!“, „servus“ na mađarskom, „hvaljen Isus“ ili „pomaže Bog“ … oni su hteli da taj pozdrav bude jednostavniji i uveli su jedan lep pozdrav „zdravo“, ispričao je zavičajni istoričar Milan Stepanović.

Dušan Kolundžija, publicista, priseća se da su pozdrav „zdravo“ koristili Sokoli, dakle članovi Sokolskog društva, a ja se sećam da smo mi, kao akcijaši na radnim akcijama, takođe se pozdravljali, ali ne sa jednim, već sa tri puta „zdravo!“.

Lidija Hajnal je učiteljica u četvrtom razredu i kako kaže, đaci je često pozdravljaju sa „zdravo!“.

„Obožavam taj pozdrav „zdravo““, pogotovo kada mi to kažu moji đaci jer to je znak da, ne samo da me poštuju, već da me vole. A i nekako mi imponuje, jer kad oni meni kažu „zdravo“ to znači da imaju veliko poverenje u mene, a na meni je da to poverenje ne izneverim“, ispričala je Lidija Hajnal.

Ovde, sa Jerasovog ćošeta, kako u svojim sećanjima zapisiju Nika Maksimović, Joca Jerasović, posebno je gromko pozdravljao svoje prijatelje pa je „zdravo“, ječalo sve do gradske kuće.

Danas, „zdravo“ kao pozdrav, koristi srednja i starija generacija, dok je kod mlađih uobičajeno pozdravljanje sa „ćao“. Ipak, važno znati da su mladi somboski učitelji prvi počeli koristiti i „zdravo“ uveli u svakodnevni život.

Izvor: rtv.rs

ПретходниNA SNAZI NARANDŽASTI METEOALARM
СледећиOTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM PERADARSTVA U SOMBORU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.