Za „Pomoć u kući“ Sombor izdvojio 25 miliona dinara

stari-vms
РТВ (Весна Милановић Симичић)

Zbog činjenice da je poslednjih godina sve više staračkih i samačkih domaćinstava u Somboru i okolini, povećava se i potreba za brigom o njima kroz pomoć negovateljica i podršku „Pomoć u kući“. Za realizaciju ove socijalne usluge grad Sombor je budžetom izdvojio 25 miliona dinara u ovoj godini, pet miliona više nego prošle godine.

Usled starosti i bolesti pomoć u kući je neophodna, kaže osamdesettrogodišnja Kata Kabić iz Sombora, kojoj gerontodomaćica pomaže pri obavljanju osnovnih ličnih i životnih potreba, jer ona i njen suprug nisu u stanju kućne poslove obavljati sami.

„Većinu šta god da kažem ili treba gerontodomaćica sve mi pomogne i uradi za ta dva puta koliko nedeljno dođe. Ona i usisa, obriše prašinu, prozore, preriba kadu, ma sve što nam treba. Suprug i ja smo stari i bolesni, a ja sam još srčani i bubrežni bolesnik“, navodi Kata Kabić, korisnik usluge „Pomoć u kući“.

Osim dostave hrane i lekova, posao gerontodomaćice podrazumeva i druge obaveze, ali i obilazak više korisnika u toku nedelje.

„Moja obaveza je da im pomognem ako ne mogu da se okupaju, zatim sređivanje, usisavanje, peglanje, nabavka namirnica, pripremanje lakih obroka, menjanje posteljine i drugi poslovi koji se obavljaju u domaćinstvu“, kaže Snežana Stričević Pletikosić, gerontodomaćica.

„Mi pokrivamo i sva sela u opštini. Imamo oko 250 korisnika i 27 gerontodomaćica, odnosno negovateljica koje su svakodnevno u funkciji da starim i nemoćnim ljudima budu pri pomoći za sve ono što bi u tim danima bilo neophodno da im se pomogne“, ističe Dragan Šuša, direktor firme za pružanje usluga gerontodomaćica „Imperijal – plus“. 

Staračkih i samačkih domaćinstava je na selima više za oko 60 odsto nego u gradu.

„Grad Sombor je socijalno razvijena zajednica u okviru sistema servisa i usluge. Za 2021. godinu grad Sombor je izdvojio 25 miliona dinara što je u odnosu na 2020. za pet miliona dinara više, a važno je napomenuti da grad Sombor vodi odgovornu socijalnu politiku kako u gradu tako i u svih 15 naseljenih mesta“, kaže Darko Smiljanić, većnik za socijalnu oblast grada Sombora.

„Uslugu koristi 250 lica. Korisnici usluge ili nemaju decu ili su deca zbog porodičnih i poslovnih obaveza, ličnih zdravstvenih problema ili drugog mesta boravka sprečena da u potpunosti odgovore na potrebe roditelja. Obzirom da se radi uglavnom o licima pozne životne dobi neretko je slučaj da su i njihova deca već u godinama, penzioneri..“, navodi Jelena Stakić, rukovodilac Službe lokalnih prava i usluga CSR.

Korisnicima usluge je najvažniji ostanak u svom domu, jer porodična podrška nije raspoloživa ili nije dovoljna.

Troškove „Pomoći u kući“ delom ili u celosti snosi budžet grada Sombora, a za korisnike novčane socijalne pomoći usluga je besplatna kao i za sva lica čija primanja ne prelaze nivo socijalne sigurnosti.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниSastanak sa Ragbi 13 federacijom Srbije
СледећиMigranti iz Sombora vraćeni u Preševo

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.