ZA PRVO DETE GRAD DAJE 30.000 DINARA!

NEZAPOSLENIM PORODILJAMA JEDNOKRATNA POMOĆ OD 60.000 DINARA!

U budžetu grada Sombora ove godine izdvojeno je 19 miliona dinara za podršku rađanju i roditeljstvu. S obzirom na to da se od 1. jula prošle godine primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, grad Sombor je doneo odluku da osim prava na roditeljski dodatak za prvorođeno dete i prava na poklon za prvu bebu rođenu u kalendarskoj godini, ove godine izdvoji sredstva i za nezaposle-ne porodilje, ali i da finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje parovima sa teritorije grada Sombora.

Nevena Rosić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, pojasnila je na koji način roditelji i nezaposlene porodilje mogu ostvariti ova prava i koliki je iznos finansijske pomoći grada porodicama sa decom.

– Visinu iznosa jednokratne finansijske pomoći za nezaposlenu porodilju i roditeljskog dodatka za prvorođeno dete utvrđuje gradonačelnik rešenjem za svaku tekuću budžetsku godinu, a u skladu sa Odlukom o budžetu grada. Visina prava se utvrđuje u iznosu koji je bio utvrđen u trenutku rođenja deteta. Rešenjem o određivanju iznosa prava na roditeljski dodatak za prvorođeno dete i iznosa jednokratne finansijske pomoći za nezaposlene porodilje propisano je da se za roditeljski dodatak za prvorođeno dete, za decu koja su rođena od 1. januara 2019. godine, isplaćuje 30.000 dinara, dok će se jednokratna finansijska pomoć za nezaposlene porodilje sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora, počev od 1. januara 2019. godine, isplaćivati u neto iznosu od 60.000 dinara – objasnila je Nevena Rosić.

Grad Sombor neće isplaćivati dodatak za drugo i treće dete, jer je Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđen roditeljski dodatak za drugo dete u visini od 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara, a roditeljski dodatak za treće dete je 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara. Skupština grada Sombora je donela Odluku i o ostvarivanju prava na finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje i za tu namenu je u budžetu grada opredeljen iznos od 3.000.000 dinara.

U budžetu grada Sombora opredeljena su i sredstva za sufinansiranje dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima u iznosu od 7.000.000 dinara.

– Pravo na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice (privatna predškolska ustanova), može da ostvari roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj koji ima prebivalište na teritoriji grada Sombora i čije je dete upisano u privatnu predškolsku ustanovu. Rešenjem Gradskog veća utvrđena je ekonomska cena kao osnov za obračun dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi 15.561,69 dinara. Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece koje finansira grad Sombor iznosi 80 %, a pojedinačno učešće korisnika je 20 % od navedene ekonomske cene – ispričala je načelnica Odeljenja za drušvene delatnosti.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниBokseri Vojvodine i Sombora najbolji u Pokrajini
СледећиSnažni momci sa somborskog asfalta

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.