Za tri i po decenije 30.000 dece naučili da plivaju

Više od 35 godina na somborskom gradskom bazenu vrši se obuka najmlađih neplivača. Pored nastave fizičke kulture, osnovne škole u Somboru su u svoj program nastave za drugi razred uvrstile i obaveznu obuku za neplivače, koja je besplatna.

Na gradskom bazenu u Somboru naučilo je da pliva preko 30.000 devojčica i dečaka. Svake godine polazi nešto manje od 1.000 učenika. Obuka se sprovodi na malom i na velikom bazenu, a posle završetka obuke mališanima sledi polaganje ispita iz plivanja i tada dobijaju diplome. Trenutno su na obuci đaci drugog razreda Osnovne škole „Avram Mrazović“ iz Sombora.

„Došao sam da naučim da plivam. Kada mi plivamo u ovom velikom bazenu, instruktor nam štapom pomaže, a mi plutamo nogama. Gnjuramo glave u vodu, učimo tehniku disanja i posle toga idemo u mali bazen“, ispričao je Darko Ristić.

„Meni se najviše sviđa ovaj mali bazen, jer mi je u velikom hladno. Danas smo učili da plivamo, a ja sam tek juče naučila“, s ponosom je rekla Olga Brcanski.

„Malo vežbamo sa daskama, radimo rukama i nogama, izdahnemo i udahnemo i onda duvamo u vodu“, rekao je Mihajlo Lekić.

„I ja sam pre 20 godina bila polaznik ovog programa, tako da znam kako je ovoj dečici sada. Mi ovde radimo na oslobađanju straha od vode,učimo ih osnovama plivanja, da se upoznaju sa vodenom sredinom“, rekla je Renata Štajner, instruktorka plivanja i spasilac.

„U sklopu bazena mi imamo i učionicu, tako da dok jedna grupa ima obuku plivanja, druga grupa učenika ima nastavu. A posebno smo ponosni na to što smo 2009. godine dobili Spartakovu nagradu baš za ovu višedecenijsku obuku neplivača“, istakao je Darko Kosanović, v.d. direktora SC „Soko“ iz Sombora.

Kandidati koji ne nauče da plivaju imaju mogućnost da dolaze na bazen sve dok ne ovladaju ovom veštinom. Stručnjaci kažu da je bitno baviti se sportom i plivati baš u tom uzrastu, a Sombor će sigurno iznedriti još puno dobrih plivača.

Izvor: rtv.rs

ПретходниU punom jeku kampanja prerade slatkog korena
Следећи„Švarceneger“ iz Bačkog Brega

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.