Za zelenije škole somborski đaci sadili mladice

Srednja poljoprivredno prehrambena škola u Somboru, u saradnji sa Pokretom gorana u Somboru, vrši sadnju mladica u okviru projekta „Za čistije i zelenije škole Vojvodine“.

Zahvalite prirodi na kiseoniku, na zdravom tlu, prijatnoj hladovini, domu za životinjske vrste i lepoti – i zasadite drvo! Uz ovu poruku, na stotine listopadnih sadnica i četinara ovog proleća zasađeno je u dvorišta somborskih škola i vrtića.

„Najvažnije je saditi. Ekologiju negovati, jer sve više fabrika, sve više je zagađenja a sve manje drveća tako da se moramo bazirati na sadnju i ozelenjavanje“, istakla je Martina Anišić učenica 3. razreda Srednje poljoprivredne škole u Somboru.

„Posadili smo puno drveća; što listopadnog, što zimzelenog! Znači, tu spadaju i bođoši i divlje trešnje, posadili smo i tuje, zaista, razno drveće…Radimo sve ovo, ne zbog toga da bi se naša škola promovisala u našoj opštini, već iz razloga da pokažemo kako naša škola obrazuje kadar koji je veoma bitan za našu planetu, za našu državu odnosno našu okolinu“, dodaje Nikola Pejin, takođe učenik 3. razreda.

Projekat za čistije i zelenije škole Vojvodine zajednički realizuju Srednja poljoprivredna škola u Somboru i somborski Pokret gorana.

„Naši učenici tamo odlaze na praksu. To je povezana saradnja između goranskog rasadnika i poljoprivredne škole. Već duži niz godina mi odlazimo i pomažemo u rasadniku a oni nama za uzvrat daju sadnice koje smo mi , evo, sadili po školama u Somboru i okolini. Naša proizvodnja su ove tuje . Sa našim učenicima u poljoprivrednoj školi proizvodimo tuje pa smo i tuje uključili u ovaj projekat“, objasnio je Ivan Petreš, profesor u Srednjoj poljoprivredno- prehrambenoj školi.

„U poslednje dve godine imamo mlade, srednjoškolce, tinejdžere koje je najteže pokrenuti , koji se dobrovoljno, bez organizovanog dolaska sa nastavnicima, priključuju radu goranskog pokreta. Svake subote dolaze u goranski rasadnik i učestvuju u proizvodnji i uređenju površina“, istakla je Ljilja Davidov, predsednica Pokreta gorana u Somboru.

Edukacija i osposobljavanje dece i mladih da učestvuju u ozelenjavanju i neguju zelenilo te razvijaju pravilan odnos prema prirodi i sebi samima je osnovni cilj ovog projekta na šta su ukazali mladi edukatori na svojim uvodnim predavanjima.

„Da stvorimo deci takvu misao da u životu nisu postigli nešto veliko ukoliko nisu posadili jedno drvo! Jer nisu dali ni jedan molekul kiseonika našoj državi ni našoj planeti ukoliko nisu posadili jedno drvo“, stakao je Nikola Pejin.

Somborske predškolske ustanove i školska dvorišta od ovog proleća ulepšana su novim sadnica o kojima brinu đaci imajući na umu poruku svojih starijih drugara da je sadnja drveća jedan od najlepših i najplemenitijih gestova koje čovek može učiniti prema prirodi.

rtv.rs

ПретходниIZVEŠTAJ SA PRVENSTVA SRBIJE ZA POLETARCE, PIONIRE I NADE
СледећиPrvenstvo Vojvodine za seniore

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.