За зеленије школе сомборски ђаци садили младице


Средња пољопривредно прехрамбена школа у Сомбору, у сарадњи са Покретом горана у Сомбору, врши садњу младица у оквиру пројекта “За чистије и зеленије школе Војводине”.

Захвалите природи на кисеонику, на здравом тлу, пријатној хладовини, дому за животињске врсте и лепоти – и засадите дрво! Уз ову поруку, на стотине листопадних садница и четинара овог пролећа засађено је у дворишта сомборских школа и вртића.

“Најважније је садити. Екологију неговати, јер све више фабрика, све више је загађења а све мање дрвећа тако да се морамо базирати на садњу и озелењавање”, истакла је Мартина Анишић ученица 3. разреда Средње пољопривредне школе у Сомбору.

“Посадили смо пуно дрвећа; што листопадног, што зимзеленог! Значи, ту спадају и бођоши и дивље трешње, посадили смо и тује, заиста, разно дрвеће…Радимо све ово, не због тога да би се наша школа промовисала у нашој општини, већ из разлога да покажемо како наша школа образује кадар који је веома битан за нашу планету, за нашу државу односно нашу околину”, додаје Никола Пејин, такође ученик 3. разреда.

Пројекат за чистије и зеленије школе Војводине заједнички реализују Средња пољопривредна школа у Сомбору и сомборски Покрет горана.

“Наши ученици тамо одлазе на праксу. То је повезана сарадња између горанског расадника и пољопривредне школе. Већ дужи низ година ми одлазимо и помажемо у расаднику а они нама за узврат дају саднице које смо ми , ево, садили по школама у Сомбору и околини. Наша производња су ове тује . Са нашим ученицима у пољопривредној школи производимо тује па смо и тује укључили у овај пројекат”, објаснио је Иван Петреш, професор у Средњој пољопривредно- прехрамбеној школи.

“У последње две године имамо младе, средњошколце, тинејџере које је најтеже покренути , који се добровољно, без организованог доласка са наставницима, прикључују раду горанског покрета. Сваке суботе долазе у горански расадник и учествују у производњи и уређењу површина”, истакла је Љиља Давидов, председница Покрета горана у Сомбору.

Едукација и оспособљавање деце и младих да учествују у озелењавању и негују зеленило те развијају правилан однос према природи и себи самима је основни циљ овог пројекта на шта су указали млади едукатори на својим уводним предавањима.

“Да створимо деци такву мисао да у животу нису постигли нешто велико уколико нису посадили једно дрво! Јер нису дали ни један молекул кисеоника нашој држави ни нашој планети уколико нису посадили једно дрво”, стакао је Никола Пејин.

Сомборске предшколске установе и школска дворишта од овог пролећа улепшана су новим садница о којима брину ђаци имајући на уму поруку својих старијих другара да је садња дрвећа један од најлепших и најплеменитијих гестова које човек може учинити према природи.

rtv.rs


ПретходниИЗВЕШТАЈ СА ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ ЗА ПОЛЕТАРЦЕ, ПИОНИРЕ И НАДЕ
СледећиПрвенство Војводине за сениоре

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.