Zabrana kretanja od 20 do 5 sati ujutro

Танјуг (Председништво Србије)

Од 10 сати забрањен излазак на улице старијима од 65 година!

Председник Србије Александар Вучић је саопштио да се од сутра уводи забрана кретања од 20 сати до 5 часова ујутро свим лицима, било којег старосног доба.

Ова друга мера се тиче свих грађана, изузев старијих од 65 година, који уопште не смеју на улице, и значи да нико не може да буде у том временском периоду на улици, сем надлежних органа, и то само оних који су на задатку или они који имају радну обавезу у трећој смени.

„Ово уводимо да бисмо спречили даље ширење вируса”, казао је он преносећи да је данас у Италији умрло 345 људи.

Од сутра у 10 сати забрањен излазак на улице старијима од 65 година

Од сутра пре подне, у 10 сати, у свим урбаним срединама апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, док је у сеоским срединама и местима са мање од 5.000 становника забрањен излазак лицима старијим од 70 година.

То је вечерас, после седнице владе, саопштио Вучић, као нову меру у циљу борбе против ширења вируса корона у земљи.

Председник је истакао да се Србија суочава са невероватним изазовима, као и многе друге земље у Европи и мере се доносе у складу са ти, али због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплине неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

Додао је да је влада донела ту одлуку, а да су се он и премијерка Ана Брнабић консултовали, пре тога. 

“Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи и значиће да ми јасно показујемо да нам је једино стало да сачувамо људске животе у земљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере”, рекао је Вучић.

Навео је да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, били су тада скоро као ми данас који немамо жртава, али је питање тренутка када ће бити, а само десетак дана касније, данас имају 510 мртвих.

“Тај успон имају већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немачкој; Аустрији, Словенији, И све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са уласком корона вируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа И најтежа опасност”, објаснио је он.

Вучић је истакао да све што се ради, што се предузимају најтеже мере ради се са циљем да се заустави ширење вируса.

Указао је да такве најтеже мере нису до данас увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али то чинимо знајући да је то једини начин да се томе супротставимо.

“Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера и код поплава и када је државу требало избавити државе из банкротства. Само најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином”, казао је он.

Раније данас, Брнабић је изјавила да не искључује могућност да држава уведе драстичније, „најтеже“ мере за спречавање ширења корона вируса.

Највећа жаришта Београд, Кикинда, Ниш и Чачак

Вучић је изјавио  да су највећа жаришта у Србији три града која су значајно погођена, Београд, Кикинда и Ниш, а нешто мање Чачак.

Каже да један део пољопривредног становништва између 65 и 70 година мора да обави сетву кукуруза, соје и репе али да је неупоредиво мање изложен ризику.

„Тако да сва лица старија од 65 година од ујутру у 10 година морају да остану у својим кућама, молим наше старе да то разумеју. Молим да размислите зашто бисмо ми ово радили осим ако није у крајњој нужди“, рекао је Вучић.

Каже да се то ради да би заштитили животе старих и да ће зато бити организоване локалне самоуправе свуда где је могуће..

„Направићемо изузетак, покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи до 25 и 26 година, а тамо где не успемо направићемо, отворићемо продавнице за те пензионере који не буду могли да добију помоћ. Отворићемо супермаркете само за њих између 4 и 7 недељом ујутру, обезбедићемо им маску и размак између њих да могу да купе потрепштине за наредних седам дана, да нико не остане гладан и без ствари“.

Војска контролише границе и болнице

Вучић је изјавио да ће војска под контролу ставити све граничне прелазе, свих 17 мигрантских центара у земљи, као и све болнице.

“Војска мора да буде наоружана, а не наоружана, као што би неки желели, јер мора да заштити лекаре”, рекао је Вучић.

Он је додао да је било инцидената, када су људи који су долазили из иностранства, а понашају се недисциплиновано, хтели да нападају лекаре.

“Оне који раде најтежи посао за нашу децу и родитеље”, рекао је председник.

Бесомучна кампања да се затворе школе, сад критике…

Вучић је изјавио да се до пре три дана водила безобзирна, бескурпулозна и бесомучна кампања критика на рачун власти због неусвајања одлуке о затварању школа, а да је сада настао проблем након што су оне стварно затворене.

„Како смо донели одлуку да се школе затворе и увели најбоље програме преко ТВ, преко блогова, тог секунда кренула је друга кампања – шта ћемо са нашом децом, ко ће да нам чува децу…? То нису помињали пре пет дана, али смо ми мислили и на једно и на друго“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће мајке деце до 12 година које своју децу морају да чувају, имати пуну плату да могу да остану уз њих.

Гледамо како да скроз затворимо границе без кршења Устава

Вучић је изјавио да се због очекиваног великог повратка наших људи у Србију током празника тражи начин како да се скроз затворе границе Србије због корона вируса, а да се не прекрши Устав.

„Тражимо начин да не погазимо Уставом, а да то проведемо у дело“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли се размишља о потпуном затварању граница.

На питање новинара да ли је тачно да је у Дому здравља на Новом Београду једна медицинска сестра оболела, Вучић је рекао да нема тај податак, али да је било одређених здравствених проблема са неколико лекара у кардиоваскуларном одељењу, али да то нема везе са пацијентима оболелим од корона вируса, пошто они нису на Инфективној клиници.

Каже да тај дом здравља на Новом Београду није никакав проблем, пошто би нам велики проблем био ако би се нешто десило на Инфективној клиници у КЦ Србије, КЦ Војводине и на ВМА.

На ВМА ће ускоро бити обезбеђени услови за пријем великог броја људи, као и КЦ Ниш и КЦ Крагујевац.

„То су за нас кључне болнице, као и Драгиша Мишовић и Земунска болница, које морамо да чувамо“.

Вучић истиче да су то кључна места која мора да чува војска.

Напоменуо је да лекари су преуморни, као и сестре, пошто раде и 18 сати дневно и истакао да су они тренутно наши највећи јунаци.

„Са друге стране, некада својој земљи највише помажете ако сте у пиџами, такав нам је непријатељ, кога морамо да победимо у пиџами“, поручио је Вучић.

Каже да је смисао свих забрана да имамо што мање људи на улици и да је то око 95 одсто пензионера у урбаним срединама послушало.

Председник каже да се размишља и да се укине међуградски превоз, да нам се не би десило као у Француској, када су сви, када су чули Макронове мере, похрлили на село.

Не желимо, каже, да пребацујемо заразу у унутрашњост и зато је циљ да не ради међуградски превоз, као и да нема ноћног превоза.

Мере се пооштравају, како каже, да би избегли да нам се деси ситуација као у Италији и другим земљама, односно да не би имали 10.000 мртвих.

Кинези су показали да дисциплином и добром организацијом може да се избори са корона вирусом, додао је Вучић.

Војска носи оружје, штити све грађане

Вучић је истакао да војска носи оружје јер чува објекте И штити све грађане Србије И да не види разлог да то било коме може да смета.

На молбу да прокоментарише питања појединих зашто војска носи оружје у граду, Вучић је одговорио да војска носи оружје, да нема ципеле са високим потпетицама, нити имају специјалне капице, већ оружје.

“Носе оружје јер чувају објекте, наше болнице, пошту, границе. То могу да чувају само оружјем, И употребиће га ако буде било ко напао болницу, објекат, границу”, подвукао је он.

Вучић је рекао да не разуме коме оружје тих војника и војници сметају.

Пренео је да је имао случај да је човек из партије Сулејмана Угљанина рекао да не доводи војску И не уводи ограничење кретања у Санџаку.

“Рекао сам му да су војници ту због Бошњака, колико и због Срба, ‘да чувају болнице, објекте да би грађани били здрави, а ви водите политику 90-тих’. Он је опет полуцинично коментарисао како то неће проћи у Санџаку, на шта сам му рекао “видећете, проћи ће, а то што се цинично осмехујете, саветујем вам да не радите ништа против војске, јер осмех неће потрајати ни пет минута'“ казао је он.

Вучић је истакао да се мере уводе и због Бошњака, Албанаца, Мађара, Хрвата…свих, како би их војска штитила.

“То је њихова војска, ту је да чува објекте, и све што може. Нећу неодговорним појединцима да одговарам зашто ће војска да буде на целој територији Србије, сем тамо где не може због Кумановског споразума И Резолуције 1244”, подвукао је он.

Истакао је да полиција физички не би издржала, а овако ће војска И полиција бити веома напрегнути.

“Знате шта је држати 17 мигрантских центара, границе које су затворене ? Јесте ви видели да су били недицсиплиновани негде?”, упитао је он.

Ограничење кретања и због журки,славља,окупљања…

Вучић је изјавио да је забрана кретања у периоду од 20 часова до 5 сати ујутру уведена јер се у том периоду, у затвореним просторима, на догађајима као што су рођендани, журке, славља и велика породична окупљања, међу људима остварују неупоредиво ближи контакти, него што су прописани размаци, што је додатан ризик за ширење вируса.

„Што се тиче забране кретања од 20 до 5, са кафићима смо то већ делимично решили. Делимично смо решили и повећање прописаних квадратних метара који морају да буду ослобођени за људе, што смањује могућност гужви и било каквог угрожавања здравља присутних“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Али догађаји попут славља, рођендана, журки, породичних окупљања…остварују ближи контакти, без прописаних размака и то у затвореном простору.

„Хоћемо да избегнемо по сваку цену, хоћемо да људи буду у кући, да не иду по клубовима, да не иду по затвореним местима. Иако то не можемо потпуно да контролишемо, можемо пролаз до тих места да контролишемо“, рекао је председник.

Он је додао да је зато пред војском и полицијом огроман задатак.

„Хоћемо да заштитимо здравље и животе људе…Наше је да се боримо и трудимо, и ми ћемо да дамо све од себе, као што смо током поплава, извлачења Србије из тешке кризе…“, рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија ово може да изгура, али да ће бити огромне економске последице.

„Ако успемо добар део живота да одбранимо, а то што смо већ спровели овакве мере, заштитили смо многе пензионере и многима смо животе сачували. Ми ћемо ово економски, пропорционално говорећи, ово лакше да савладамо него многе друге земље. Биће нам много тешко, али лакше ћемо него 80, можда и 90 одсто земаља у Европи“, рекао је Вучић.

Брнабић у највећој мери задовољна применом мера

Председница владе изјавила је да је у највећој мери задовољна применом владиних мера у локалним заједницама, које их, како је рекла, додуше, неке мање, неке више ефикасно спроводе.

Као најважније истакла је то што добро функционише централизовано снабдевање медицинском опреме преко РФЗО.

“То је савет председника да централизујемо снабдевање локалних заједница преко РФЗО И четири клиничка центра тако да имамо добру контролу И увид у све то, што је веома важно”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да влада у овој кризној ситуацији има два циља: један је, казала је, заштита ефикасног здравственог систем И то се постиже кроз кризне штабове И централизовано снабдевање медицинском опремом, а као друго је навела да од сутра старији суграђани могу да буду снабдевани преко кол центара у локалним самоуправама.

“Сутра ћу добити пресек информација И о томе ћу говорити, а циљ је да сви наши стари суграђани могу тачно да знају ко им стоји на располагању за сваку врсту помоћи И подршке, не само за намирнице већ И за пензије И све друго што им буде потребно”, рекла је Брнабић.

Истакла је да никоме није драго због уведених строжих мера, због којих многи критикују владу, али с друге стране, каже, драго јој је што је до тога дошло и осећа се сада много опуштеније.

“То је одговорност коју смо морали да преузмемо, да 24 сата будемо на располагању свим нашим старијим суграђанима, на прописан начин не угрожавајући притом ни њих ни оне који ће им помагати”, рекла је Брнабић И додала да ће све бити обављано уз највеће мере предострожности.

Поред тих ствари које су биле изазов, Брнабићева је истакла да је највећи проблем И можда највећа опасност са којом се Србија суочава је то што српски држављани долазе из иностранства у огромном броју.

“Боримо се са највећом опасношћу, са којом нисам сигурна да можемо да исконтролишемо”, рекла је премијерка и навела податак д је само у последња два дана, до јутрос у 7 сати у Србију ушло 35. 376 наших држављана из иностранства.

Огроман број њих је, каже, недисциплинован и угрожава санитарне мере које се предузимају.

Захвалила је грађанима који су пријавили особе за које знају да су дошли из иностранства, а да нису у самоизолацији.

“То је тешка ствар и огроман ризик И прави нам огромне проблеме. Али, с друге стране, захвалност свима онима који су повратници И који због себе, комшија и локалне заједнице поштују мере самоизолације”, казала је Брнабићева.

Извор: Танјуг, РТВ

ПретходниNaredbe i preporuke Štaba za vanredne situacije grada Sombora
СледећиJoš 11 slučajeva korona virusa, ukupno 83

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.