ZAKLETVA I OBUKA VOJNE POLICIJE ZA MULTINACIONALNE OPERACIJE U SOMBORSKOJ KASARNI

vojnici-zakletva

U kasarnama Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu u petak su održane svečanosti na kojima su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2021“, kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici Srednje stručne vojne škole i lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

Izgovarajući tekst zakletve pred zastavom Republike Srbije, 737 mladića i devojka obavezalo se da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije.

Polaganju zakletve u jSomboru je prisustvovao komandant Komande za obuku brigadni general Željko Petrović.

U kasarnama „Aerodrom“ u Somboru i „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je realizacija intenzivnog perioda obučavanja vodova vojne policije iz sastava Kopnene vojske za učešće u multinacionalnim operacijama.

Reč je o jedinicama iz sastava Trećeg i Petog bataljona vojne policije koje je Republika Srbija deklarisala za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti i koje sada prolaze sveobuhvatne pripreme za realizaciju specifičnih vojnopolicijskih zadataka u međunarodnom okruženju.

Radi dostizanja zahtevanog nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti, vojni policajci realizuju sadržaje kolektivne obuke, poput vršenja uviđaja, prikupljanja i obrade dokaznog materijala, kontrole masovnog okupljanja, rada na kontrolnom punktu, izvođenja patrole, blokade i pretrage terena.

Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje zemalja članica programa Partnerstvo za mir, čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

vojna-policija-obuka

Izvor: SomborNjuz

ПретходниU SOMBORU ODRŽAN MMA SPEKTAKL
СледећиNA TERITORIJI SOMBORA IMA PREKO 25.000 ČIPOVANIH I OKO 1.000 NAPUŠTENIH PASA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.