Zaštita prirode na području Gornje Mostonge kod Sombora

Gornja_Mostonga_Sombor

Pokrenut je postupak da bi se kao predeo izuzetnih odlika zaštitio prostor gornjeg toka reke Mostonge nedaleko od Sombora, objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Reka Mostonga je duga oko 70 kilometara, a predeo „Gornja Mostonga“ obuhvata 3.650 hektara od kojih je ukupno 88 odsto u javnoj, državnoj i društvenoj svojini.

Između naselja Riđica, Kruševlje, Gakovo, Stanišić, Svetozar Miletić, Sombor, Čonoplja i Kljajićevo područje Gornja Mostonga obuhvata kompleks različitih za zaštitu prioritetnih tipova staništa kao što su slatinska, stepska, vodena i vlažna sa, zaštićenim i strogo zaštićenim divljim vrstama od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Ovo područje je izdvojeno kao međunarodno značajno za biljke a pripada ekološkom području Srbije – „Slatine severne Bačke“ a studiju zaštite podneo je pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Reka Mostonga je 70 kilometara duga pritoka Dunava koja izvire iz močvarnog predela kod Sombora nekada je bila bogata vodom, tekla kroz grad i bila plovna.

Sve se promenilo kada je napravljen Veliki bački kanal, a zatim i kanal Dunav-Tisa-Dunav pa je Mostonga sada tek malo veća od potoka a nekad i presuši.

rtv.rs

ПретходниImunitet i zdravlje kriju se u biljkama oko nas
СледећиPreminuo Branko Vujčić koji je ubio suprugu pa onda pucao sebi u glavu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.