Зашто је др Божина отац Хитне помоћи у Сомбору?


Запослени доктори и медицински техничари у Служби хитне медицинске помоћи свакодневно се суочавају са тешким и различитим пацијентима, емотивним ситуацијама и одлукама. Они неретко спашавају животе грађанима за које су доступни 24 часа сваког дана.

Отац Хитне помоћи у Сомбору је др Милан Божина, први специјалиста ургентне медицине у овом граду, који никада није желео да напусти посао лекара ове службе. Екипа РТВ-а провела је радни дан са др Божином, који је са нама поделио изазове овог тешког и стресног посла.

Звук сирене и адреналин када сваки позив може бити највеће искушење у животу, журба да некоме помогне или спаси живот за њега нема цену, а и да се поново роди, изабрао би исту професију, каже др Милан Божина, први специјалиста ургентне медицине у Сомбору. Радни век у Хитној медицинској служби почео је 1979. године уз возача са којим је обилазио пацијенте у фићи. Радну каријеру приводи крају, окружен медицинским особљем, возилима и савременом опремом какву није ни замишљао пре четрдесетак година.

“Изазов је у томе када се појавимо да неком помогнемо на лицу места када му је живот угрожен. Сомбор је био и заиста јесте клица ургентне медицине бивше нам СРЈ”, каже др Милан Божина, специјалиста ургентне медицине Службе хитне медицинске помоћи Сомбор.

Иза себе има преко 40.000 интервеницја, било је тешких, али и лепих тренутака.

“Нешто најстрашније што памтим је саобраћајна несрећна која се десила пре око 25 година. Та несрећа десила се негде између Стапара и Дорослова, а на лицу места погинуло је четворо људи, од чега је било троје деце. На жалост ми ништа нисмо могли да учинимо, то је за мене било најстресније искуство. Било је и лепих тренутака. Сећам се порођаја, када сам дошао код младе жене, њен порођај је био већ почео, а ја сам био само са возачем. На моју несрећу, порођај је кренуо карлично, али све се добро завршило. Увек постоји неизвесност са каквом ситуацијом ћете се суочити на терену… али то је изазов нашег посла, то се мора волети”,  каже др Божина.

Колеге доктора Милана описују као веома смиреног у изузетно стресним ситуацијама.

“У сваком моменту др Милан Божина може да нам да савет како из наше струле, тако и живота”, каже Миран Штајнер, медицински техничар Служба хитне медицинске помоћи Сомбор.

“Појам и назив Хитне помоћи у Сомбору се стопио са именом др Милана Божине. Он је у ову службу уложио сав свој животни век и сав свој труд сао у рад и развој ове службе”,  каже др Емеше Ури, директорица Дома здравља “др Ђорђе Лазић” Сомбор.

Доктор Божина је носилац бројних признања за свој рад, зову га оцем Хитне помоћи у Сомбору, јер је дао незамењив допринос унапређењу рада ове службе која данас броји педесетак запослених. Они су први на удару у служби за нечије здравље.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)


ПретходниИ упис у средњу школу електронски, путем Портала еУправа
СледећиВисок ниво УВ зрачења у Србији, обавезна заштита

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.