Zašto je sport važan za decu?

Razvoj fizičke i intelektualne strane ličnosti su svakako najvažnije stavke, ali se time nikako ne završava spisak vrlina koje će vaše dete usvojiti i razvijati baveći se sportom.

Sport je, bez ikakve sumnje, jedna od najplemenitijih i najčistijih formi u kojima ljudi širom sveta učestvuju. Sredstvo koje prevazilazi sve razlike i nadgrađuje fizički život i intelektualne sposobnosti. Kako bi deca izrasla u zdrave, poštene i moralno svesne osobe, pravi put do formiranja kompletne ličnosti je upravo bavljenje sportom.

Razvoj fizičke i intelektualne strane ličnosti su svakako najvažnije stavke, ali se time nikako ne završava spisak vrlina koje će vaše dete usvojiti i razvijati. Lepe stvari koje sa sobom nosi sport su mnogobrojne i gotovo ih je nemoguće sve predstaviti od jednom. U tome i leži iskonska lepota.

Koji su benefiti bavljenja sportom?

Iako dete i roditelj mogu u početku da „lutaju” sa odabirom odgovarajućeg sporta, to zasigurno ne znači da ste bespotrebno trošili vreme i energiju. Naprotiv. Svaki sport sam po sebi ima različitih prednosti, koje su u nekoj meri izražene i stoga morate biti svesni da ovakva investicija nikada nije uzaludna, i da su, naposletku, benefiti mnogostruki. To se ne može videti preko noći, to je proces koji se uvek isplati na duge staze.

Kada ode na prvi trening i zaigra se sa drugarima iz ekipe, dete započinje proces osamostaljivanja i socijalizacije koji će biti od ključnog značaja za razvoj ličnosti i usvajanje sopstvenog sistema vrednosti. Karakter i moralni principi se formiraju kroz igru i fer nadmetanje sa drugarima sličnog starosnog doba, a da ne govorimo kako se deca često ugledaju jedni na druge, pa bi mogli i ostale prijatelje iz škole, ulice, ili zgrade da „odvuku” na neki sport.

Iz primera brojnih sportista možete se uveriti kako su prijateljstva stečena na treninzima i terenima često neraskidiva, iskreno i dobronamerno čista. Sport je jaka konekcija među ljudima širom sveta i meridijana, nebitno koje su nacije, veroispovesti, kulture ili boje kože.

Solidarnost i opšteprihvaćene prednosti interakcije među decom se najbolje vide u sportu. Deca ravnopravno učestvuju, trude se, trče, proslavljaju pobede i prolaze kroz poraze zajedno. Uče na sopstvenim greškama, a onda još napornije rade i treniraju kako bi te greške „ispeglali” i pronašli formulu za uspeh. Oni time nauče ne samo da poštuju drugare iz tima nego i članove ekipe koji se nalaze naspram njih.

Sport je i vid edukacije, kulturnog i duhovnog oplemenjivanja. Naučno je potvrđeno da deca koja upražnjavaju sport imaju i bolje rezultate i ocene u školi, lakše izvršavaju obaveze koje su im zadate od strane učitelja ili nastavnika, a mnogo se bolje slažu sa drugom decom i tolerantnija su prema osobama u neposrednom okruženju. Ovo sve na najdirektniji način utiče na porast samopouzdanja kod dece i uspešno redukovanje stresa. Sve to stoji u suprotnosti sa maloletničkom delikvencijom, kao i konfliktnim i agresivnim istupima.

Zdravo telo rađa i zdrav duh, kao i zdravorazumsko rezonovanje i donošenje zaključaka. Kada se deca uz pomoć sporta nauče ovim ispravnim stvarima, sigurno je da će izrasti i u poštene, pouzdane ljude, koji će nastojati uvek da pomognu kako sebi tako i drugima.

Ipak, od esencijalnog je značaja da u početku ne postavite pred dete nerealne, ili teško dostižne ciljeve, jer nije svrha sporta rezultat, već učešće i razvoj veštine i inteligencije. Ukoliko preforsirate dete i zahtevate uspehe odmah, možete lako da stvorite kontraefekat i averziju prema sportu.

Dete prvo mora da se saživi sa sportom, zavoli ga, da mu postane deo svakodnevice i sveta u kojem živi. Kasnije dolaze na red uspesi, medalje, pohvalnice i plakete za koje je potrebno puno odricanja i pažnje, a od deteta, do jednog određenog stadijuma razvitka i sazrevanja, ne treba tražiti da se odriče i ostalih lepota i zanimljivosti koje tek treba da otkrije i istraži.

Suština sporta na planetarnom nivou je da objedini sve ljude, bez obzira iz kog društvenog miljea dolaze, kakva im je materijalna situacija i da li su iz jedne, ili druge države. Sport nije nikakva privilegija isključivo finansijski imućnih, što pokazuju i primeri iz siromašnijih krajeva sveta gde deca trče za krpenjačama po prašnjavim ulicama, ili se trkaju na putu od kuće do škole i nazad.

Sport je nepresušan izvor nadahnuća i sreće, jer dok je dete koncentrisano na sportsku aktivnost, ono se nalazi u svetu gde, zajedno sa ostalim takmičarima, ili kolegama iz tima, pokušava da bude što bolje i u tu svrhu angažuje brojna čula, lokomotorni sistem i intelektualne kapacitete.

Sve ovo utiče da dete, kada samo napravi prve korake u svetu odraslih, bude jače i otpornije na sve nedaće koje se odigraju na njenom ili njegovom životnom putu. Ona se tako pripremaju za veće izazove, koje će jednog dana lakše prebroditi i savladati, jer će imati razvijenije pozitivne psiho-fizičke osobine koje upotpunjuju jednu ličnost.

Budite aktivni, podstaknite decu da se bave sportom, upišite ih na ”Sportić”, na treninge u „Trening centru CAHA“, preko puta ”Muzičke škole” u Somboru.

Telefon u ruke i pozovite: 069.469.3155 Milan

ПретходниPolazak u školu!
СледећиPredstavljanje fototipskog izdanja najlepše ćirilične knjige – Miroslavljevo jevanđelje

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.