Završena kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

16_dana_aktivizma

Savet za rodnu ravnopravnost grada Sombora sproveo je u prethodnom periodu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u kojoj učestvuje 1700 organizacija u preko 100 država sveta. 

Obeležavajući značajne datume tokom ovih 16 dana, među kojima su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Svetski dan borbe protiv AIDS-a, godišnjica Montrealskog masakra i Međunarodni dan ljudskih prava, realizovano je nekoliko različitih aktivnosti. 

Zvanični početak kampanje obeležen je uličnom akcijom informisanja građana o samoj kampanji i njenom istorijatu, a u ulici Laze Kostića upriličena je i izložba „Znamenite žene somborske“, u saradnji sa Kulturnim centrom Laza Kostić.

01. decembra, volonteri Crvenog krsta Sombor takođe su uličnom akcijom, već tradicionalno, informisali mlade sugrađane o svim važnim informacijama vezanim za AIDS i HIV. U saradnji sa Crvenim krstom Sombor, 03. decembra, organizovano je predavanje u Domu penzionera u Bezdanu. Predavač Nataša Todorović ispred Crvenog krsta Srbije govorila je o nasilju nad starim osobama, te načinima za njegovu prevenciju i prepoznavanje.

Aktivnostima su se priključile i Osnovna škola „22. oktobar“ Bački Monoštor i Osnovna škola „Bratstvo jedinstvo“ Sombor. 06. decembra, na dan sećanja na Montrealski masakr, u saradnji sa pedagoškinjama – Snežanom Stamatović i Editom Sakali, realizovane su radionice sa učenicima četvrtog, petog, sedmog i osmog razreda, kroz koje su deca upoznata sa pojmovima rod, pol i rodno zasnovano nasilje. U Somboru su organizovani i časovi samoodbrane za žene, u okviru programa besplatne rekreacije.

Tokom trajanja cele kampanje, dekorativna rasveta na Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja, bila je u narandžastoj boji, koja je zaštitna boja ove kampanje, a simbolizuje svetlu budućnost devojčica i žena, te nadu i pozitivno gledište na svet bez nasilja.

ПретходниPRESRETAČI I VOZILO SA KAMERAMA KONTROLIŠU SAOBRAĆAJ NA TERITORIJI POLICIJSKE UPRAVE SOMBOR
СледећиUSKORO NOVA TURA SNEGA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.