ZAVRŠENI RADOVI

Фото: Срђан Цаха

ZAVRŠENI RADOVI NA REVITALIZACIJI VELIKOG BAČKOG KANALA OD MALOG STAPARA DO SOMBORA

Polovinom decembra okončani su radovi na revitalizaciji 11,6 kilometara Velikog bačkog kanala, od Malog Stapara do Sombora, a čitav posao koštao je oko 109 miliona dinara sa PDV-om. Ovim radovima, propusna moć kanala gotovo je udvostručena, sa 18 m3/s na 35 m3/s, što predstavlja deo šire strategije snabdevanja Bačke vodom iz Dunava kod Bezdana. Na ovaj način će se omogućiti snabdevanje vodom, odnosno razvoj projektovanih regionalnih podsistema za navodnjavanje koji zahvataju vodu iz kanala Vrbas-Bezdan.

Za izvođenje kompletnih radova korištena je kombinacija više građevinskih mašina poput dva bagera sa minimalnim dohvatom ruke od 22 metra, dva bagera sa minimalnim dohvatom od 15 metara kao i više buldožera, kamiona i bagera sa standardnim rukama dohvata od 8 metara.

Iz kanala je izvađeno oko 155.000 kubnih metara nanosa. Potom je uređena obala kanala razastiranjem celog iskopanog materijala po okolnom terenu, izgrađeni su cevasti propusti na mestima uliva meliorativnih kanala, a izgrađena je i nova radno-inspekciona staza iskopom od oko 153.000 kubnih metara i nasipom od 21.000 kubnih metara zemlje. Radove su izveli Vodoprivredno preduzeće „Zapadna Bačka“ doo Sombor i PTP „Dubrava“ doo Bajmok.

Pored sigurnog snabdevanja svih korisnika vodom, cilj ovih radova je i efikasno odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u vreme odbrane od unutrašnjih voda. Deonica kanala je uređena i pogodna za rekreativne aktivnosti građana, šetnju i sportski ribolov.

Revitalizacija Velikog Bačkog kanala od Malog Stapara do Sombora, predstavlja nastavak radova na uređenju ovog kanala započetog 2014. godine. U periodu od 2014. do 2017. na potezu od Vrbasa, kroz Kulu, Crvenku, Sivac, do Malog Stapara, Veliki Bački kanal je u potpunosti rekonstruisan. Uklonjeno je oko 300.000 m3 mulja, uređene su obale i formirane inspekcione staze.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниNovine u školama od 2019. godine
СледећиPoznat datum dolaska Putina u Srbiju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.