Završeno dopremanje ruske pomoći Srbiji

„U Srbiju je sletelo svih 11 ruskih aviona Iljušin-76, koji su doneli pomoć za borbu protiv koronavirusa“, saopštilo je  Ministarstvo odbrane Rusije.

„Srbiji je dostavljena oprema za epidemiološko dijagnostikovanje i dezinfekciju objekata, i došlo je 87 ruskih vojnika, među kojima su vojni lekari i virusolozi“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Dodaje se da je u avinima stigla i specijalna medicinska oprema, sredstva za zaštitu i 16 jedinica vojne tehnike, prenosi Tass.

Ministarstvo podseća da je Rusija počela da šalje pomoć Srbiji 3. aprila po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, nakon njegovog telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Jedanaest aviona dopremilo medicinsku pomoć iz Ruske Federacije

Jutros u 6.30 časova na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ sleteo je i jedanaesti avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je po dogovoru dva predsednika i vrhovna komandanta oružanih snaga, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbiji uputila Ruska Federacija.

Juče je pomoć dopremljena u šest aviona, a tokom noći i jutra, od 3.25 časova na batajnički aerodrom sletelo je i ostalih pet aviona.

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije dočekali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

U sastavu timova iz Ruske Federacije su jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Na dočeku ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da će nam medicinska pomoć, stručnjaci, tehničari, vozila, sve ono što je došlo da nam pomogne, puno značiti i ojačati naše sposobnosti i kapacitete u borbi protiv koronavirusa.

„Ovo nam pokazuje da nismo sami, da je Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas, kad god i koliko god bude bilo teško, da su uvek tu i da Srbija više nije i nikada neće biti sama“, istakao je ministar Vulin.

On je potvrdio da će Vojska Srbije pružiti svu potrebnu pomoć medicinskim i ekspertskim timovima iz Ruske Federacije.

„Bićemo tamo zajedno gde naredi Krizni štab, učinićemo sve da se građani Srbije osećaju bolje i sigurnije i da im zaista pomognemo“, poručio je Vulin.

Odmah po sletanju prvog aviona na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, sa saradnicima, sastali su se sa general-majorom Mihailom Černišovim, načelnikom ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije. Na sastanku su razmotreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja korona virusa u Srbiji.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja virusa.

Juče je u Beograd iz Rusije stiglo pet aviona s pomoći.

Rusija, u kojoj je do sada registrovano vise od 4.000 slučajeva zaraze virusom, već je isporučila slične pošiljke Italiji i SAD.

Izvor: Tanjug, RTV

ПретходниNADAL SE POKLONIO ĐOKOVIĆU: Nole, klasa si!
СледећиDanas sunčano, posle podne oblačno, do 19 stepeni

1 КОМЕНТАР

  1. Obzirom na nedostatak medicinskog materijala (maske, rukavice i dr), postavlja se pitanje : kako se bolnicama, opstinama i gradovima deli medicinski materijal ? Ko vrsi tu raspodelu i na koji nacin ? Kako se deli oprema koja stize iz inostranstva ? Taj posao zahteva najvecu mogucu TRANSPARENTNOST. Ocigledno je da tu raspodelu treba da vrse samo doktori i farmaceuti, javno i potpuno NEZAVISNO OD POLITICARA, koji bi mozda favorizovali svoje pristalice.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.