Zbog čega su ravni delovi kolovoza toliko opasni za vozače?

Nekoliko „crnih tačaka” na određenim delovima puteva u Zapadnobačkom okrugu odnelo je najviše života u saobraćajnim nezgodama tokom poslednjih godina, što potvrđuje i statistika, a ti kolovozi su ravni i naočigled bezopasni te vuku vozače da dodaju ”gas” preko ograničenja brzine.

Deonice puteva Sombor – Stapar, Ratkovo – Parage, Kljajićevo – Kula i Sombor – Apatin su četiri najkritičnije tačke u Zapadnobačkom okrugu, jer je tokom poslednje decenije u saobraćajnim nezgodama na ovim relacijama najviše lica tragično nastradalo.

“Na putu Sombor – Stapar je u prethodnih pet godina poginulo čak devet lica. Od 2019. godine, pa sve do marta ove godine na području PU Sombor poginulo je 25 lica, 203 je zadobilo teške telesne povrede, a 760 lica zadobilo je lake telesne povrede”, saopštila je Renata Rajčanji, kapetan Odeljenja saobraćajne policije PU Sombor.

Statistika četiri „crne tačke“ postavlja pitanje zbog čega su ravni delovi kolovoza toliko opasni za vozače?

„Na deonici puta gde je ograničenje brzine 60 na sat, taj saobraćajni znak je stavljen sa razlogom. Ukoliko vozač upravlja brzinom od 120 kilometara na sat on ne stiže pravovremeno da reaguje zbog brzine kojom vozi, a koja nije predviđena za tu deonicu puta. To je ne samo nedostatak pažnje i nepoštovanje saobraćajnih propisa u najvećoj meri, već tu postoji i taj psihološki momenat kod čoveka da on usled vožnje kroz naselje u dužem momentu kroz savladavanje određenih krivina ima osećaj gubitka vremena i želi to da nadoknadi“, izjavio je Savo Radić, oficir Odeljenja saobraćajne policije PU Sombor.

Tokom saobraćajnih nezgoda na putu Sombor – Stapar za logističku pomoć nađe se i ekipa DVD Stapar.

„Na poziv saobraćajne policije i profesionalnih ekipa iz Sombora, DVD Stapar izlazi prvi na mesto nesreće, najčešće to bude zbog toga što smo bliži. Proteklih godina bilo je šest ili sedam intervencija gde je DVD Stapar samostalno obavilo operaciju obezbeđivanja puta, čišćenje i uklanjanje vozila“, rekao je Milisav Galić, predsednik DVD Stapar.

Za faktore rizika u vožnji važi pet zlatnih pravila bezbednosti – ne voziti u alkoholisanom stanju, obavezno vezati pojas, ne koristiti mobilni telefon, prilagoditi brzinu stanju puta i iznad svega voditi računa o korišćenju sigurnosne opreme za decu koja zavise od nas.

Na području Južnobačkog okruga sankcionisano 352 prekršaja u saobraćaju

U protekla 24 sata, na području Južnobačkog okruga, dogodilo se 8 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba lakše povređena.

U tom intervalu, na području Grada Novog Sada, dogodile su se 3 saobraćajne nezgode, u kojima nije bilo povređenih lica.

Policijska uprava u Novom Sadu je, 11. marta, na području Južnobačkog okruga, otkrila i sankcionisala ukupno 352 prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Na ovom području, iz saobraćaja je isključeno 8 vozača i 5 vozila, a zadržana su četiri vozača.

Tri vozača zadržana su zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a jedan zbog sumnje da će ponoviti prekršaj. Sva četvorica će, uz prekršajnu prijavu, biti privedeni nadležnom prekršajnom sudiji.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниVeži pojas, ne prekidaj život!
СледећиNastava na daljinu i za đake od 5. do 8. razreda osnovnih škola

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.