Због чега су равни делови коловоза толико опасни за возаче?


Неколико „црних тачака” на одређеним деловима путева у Западнобачком округу однело је највише живота у саобраћајним незгодама током последњих година, што потврђује и статистика, а ти коловози су равни и наочиглед безопасни те вуку возаче да додају ”гас” преко ограничења брзине.

Деонице путева Сомбор – Стапар, Ратково – Параге, Кљајићево – Кула и Сомбор – Апатин су четири најкритичније тачке у Западнобачком округу, јер је током последње деценије у саобраћајним незгодама на овим релацијама највише лица трагично настрадало.

“На путу Сомбор – Стапар је у претходних пет година погинуло чак девет лица. Од 2019. године, па све до марта ове године на подручју ПУ Сомбор погинуло је 25 лица, 203 је задобило тешке телесне повреде, а 760 лица задобило је лаке телесне повреде”, саопштила је Рената Рајчањи, капетан Одељења саобраћајне полиције ПУ Сомбор.

Статистика четири „црне тачке“ поставља питање због чега су равни делови коловоза толико опасни за возаче?

„На деоници пута где је ограничење брзине 60 на сат, тај саобраћајни знак је стављен са разлогом. Уколико возач управља брзином од 120 километара на сат он не стиже правовремено да реагује због брзине којом вози, а која није предвиђена за ту деоницу пута. То је не само недостатак пажње и непоштовање саобраћајних прописа у највећој мери, већ ту постоји и тај психолошки моменат код човека да он услед вожње кроз насеље у дужем моменту кроз савладавање одређених кривина има осећај губитка времена и жели то да надокнади“, изјавио је Саво Радић, официр Одељења саобраћајне полиције ПУ Сомбор.

Током саобраћајних незгода на путу Сомбор – Стапар за логистичку помоћ нађе се и екипа ДВД Стапар.

„На позив саобраћајне полиције и професионалних екипа из Сомбора, ДВД Стапар излази први на место несреће, најчешће то буде због тога што смо ближи. Протеклих година било је шест или седам интервенција где је ДВД Стапар самостално обавило операцију обезбеђивања пута, чишћење и уклањање возила“, рекао је Милисав Галић, председник ДВД Стапар.

За факторе ризика у вожњи важи пет златних правила безбедности – не возити у алкохолисаном стању, обавезно везати појас, не користити мобилни телефон, прилагодити брзину стању пута и изнад свега водити рачуна о коришћењу сигурносне опреме за децу која зависе од нас.

На подручју Јужнобачког округа санкционисано 352 прекршаја у саобраћају

У протекла 24 сата, на подручју Јужнобачког округа, догодило се 8 саобраћајних незгода, у којима је једна особа лакше повређена.

У том интервалу, на подручју Града Новог Сада, догодиле су се 3 саобраћајне незгоде, у којима није било повређених лица.

Полицијска управа у Новом Саду је, 11. марта, на подручју Јужнобачког округа, открила и санкционисала укупно 352 прекршаја из Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

На овом подручју, из саобраћаја је искључено 8 возача и 5 возила, а задржана су четири возача.

Три возача задржана су због вожње под дејством алкохола, а један због сумње да ће поновити прекршај. Сва четворица ће, уз прекршајну пријаву, бити приведени надлежном прекршајном судији.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)


ПретходниВежи појас, не прекидај живот!
СледећиНастава на даљину и за ђаке од 5. до 8. разреда основних школа

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.