Zbog suše kasni setva, posejana pšenica ne niče

Фото: РТВ (Ненад Јовићевић)

Kiša koja je u Somboru padala u sredu nije ni malo popravila situaciju u somborskom ataru, pa poljoprivrednici kažu da je za jesenju obradi u setvu potrebno nekoliko kišnih dana. Zbog suše kasni setva, a i posejana pšenica ne niče.

Optimalni rokovi za setvu ističu, a Ivan Mandić njive tek priprema za ozimu setvu. Kaže čekao je i nadao se kiši koja bi koliko toliko olakšala obradu. Kako kiše nema njive za setvu priprema redukovanom obradom.

„Ovo kiše što je palo nije ništa, ali sad je već kraj i mora se sejati. Mislili smo mi to orati i sve redovno uraditi, ali ne može se orati kada je jako tvrdo. Nema oranja već se radi redukovana obrada. Istanjira se dva puta i to je to. Sreća što sam na ovoj parceli koju spremam za setvu zagrtao kukuruz, pa se bolje tanjira nego da je ravno“, kaže Mandić.

Redukovanu obradu u setvi ozimih useva koristi i poljoprivrednik Ivan Kaić. Pšenicu je već posejao, ali problem je nicanje.

„Jako gadno niče i trebala bi neka jača kiša i kod onih koji su orali pre setve i kod onih koji su radili redukovanu obradu“, kaže Kaić.

Osim setve poljoprivrednike čeka i jesenja priprema zemljišta za prolećnu sevtvu, a jedna od važnih operacija je duboko oranje. Oni poljoprivrednici koji njive đubre stanjakom sada imaju manje muke, jer je zemlja sačuvala više vlage.

„Ne dozvoljavam ja mojim njivama da ostanu za proleće, već pripremu zemljišta radijm u jesen. Imam prednost što sam stočar i đubrim njive. Tako je sačuvano nešto više vlage u zemljištu“, kaže Kaić.

Za nicanje pšenice trebalo bi oko dvadesetak litara kiše. A na području Sombora tokom oktobra palo je samo 6 litara,a nekim okolnim lokalitetima i manje.

Izvor: rtv.rs

ПретходниRASPISAN POZIV ZA RASPODELU SREDSTAVA
СледећиUskoro izgradnja sportskog centra u Kuli

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.