Zemljoradnička zadruga opstaje 70 godina

Фото: Синиша Трифуновић

Да је будућност у удруживању задругара показује пример добре праксе једине Земљорадничке задруге у апатинској општини, која се налази у Свилојеву и опстаје већ 70 година. Од ратарских култура узгајају претежно соју сунцокрет, јечам и кукурз. Због лоше класе земљишта, приносима и нису задовољни али излаз увек нађу у доброј сарадњи са копперантима и унапређењу пословања садњом нових сорти.

Добро планирање аграрног пословања, улагање у ратарске културе и обнављање механизације свих ових година, а без дуговања према држави, омогућило је опстанак, истичу у Земљорадничкој задрузи Свилојево. Ради боље исплативости, почели су садњу и сушење зачинског и лековитог биља за кооперанте. Мада су пример добре праксе, због малих приноса на земљи пете и шесте класе, оцењују да је сваке сезоне највећи проблем неизвесна цена житарица на тржишту.

„Не можемо направити за годину дана калкулацију у производњи пшенице или соје, или било које културе. Не знамо када посејемо културу да ли ћемо од те културе имати добит или губитак. Решење би било да имамо загарантоване цену ратарских култура уз помоћ којих бисмо планирали сетву и добит“ – каже Антал Чеке, директор у Земљорадничкој задрузи Свилојево.

„Сваке године ми испливамо некако. Трудимо се да имамо што боље приносе обзиром на 5 или 6 класу земљишта које обрађујемо. Цене производа су мале, а од велике помоћи би било да знамо цене на тржишту како бисмо могли да планирамо дугорочно“ – Стеван Куруц, агроном у Земљорадничкој задрузи Свилојево. Он додаје да у току године, од јуна до септембра имају две жетве лековитог биља које суше за кооперанте.

„Повећали смо ове године на 2,3 хектара узгајање биља и у обе жетве имали смо принос око 5.000 килограма“ – напомиње Куруц.

Лане је ова задруга је добила подстицајна средства од Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој од 4.200.000 динара, које су уложили у опрему.

„Подстицајна средства су нам добро дошла, узели смо котао за сагоревање биоамсе, купили пресу високог притиска, утоваривач за пресовану сламу и обновили рамове у комори за сушење лековитог биља“ – рекао је Антал Чеке, директор ЗЗ Свилојево.

Земљораничка задруга Свилојево има 26 задругара и преко 100 коопераната. Располаже са 370 хектара, од чега је 60 хекатара у закупу државно пољопривредно земљиште.

Извор: РТВ (Весна Милановић)

ПретходниStručnjaci objavili PORAŽAVAJUĆE PODATKE
СледећиSrbija proizvodi dovoljno šarana za sopstvene potrebe

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.