Zimska oprema!

Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila u Srbiji moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom. Upotrebu zimske opreme reguliše Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Prema članu 113. Pravilnika, zimski pneumatici obavezni su za sva četiri točka, pri čemu dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm.

Lanci za sneg (na najmanje dva pogonska točka) obavezni su za vožnju van naselja, ali i na deonicama gde je saobraćajnim znakom ili dopunskom tablom propisana njihova obavezna upotreba. U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Oprema se može postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“ samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Vozač koji zimsku opremu ne koristi na zakonom propisan način, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara.

Nadležni apeluju na vozače da poštuju važeće propise i omoguće građanima bezbednije učešće u saobraćaju u zimskim uslovima.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниPočeo međunarodni džez festival u Parizu
Следећи10 godina bitkoina

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.