Зимска опрема!


По Закону о безбедности саобраћаја, у периоду од 1. новембра до 1. априла возила у Србији морају бити опремљена зимском опремом ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица.

Ван наведеног периода возила могу бити опремљена зимском опремом. Употребу зимске опреме регулише Правилник о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају. Према члану 113. Правилника, зимски пнеуматици обавезни су за сва четири точка, при чему дубина газећег слоја не сме бити мања од 4 мм.

Ланци за снег (на најмање два погонска точка) обавезни су за вожњу ван насеља, али и на деоницама где је саобраћајним знаком или допунском таблом прописана њихова обавезна употреба. У насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање тракције. Опрема се може поставити на точкове на делу пута који није означен знаком „ланци за снег“ само кад је коловоз прекривен снегом.

Возач који зимску опрему не користи на законом прописан начин, казниће се новчаном казном у износу од 5.000 динара.

Надлежни апелују на возаче да поштују важеће прописе и омогуће грађанима безбедније учешће у саобраћају у зимским условима.

Извор: sombornjuz.in.rs


ПретходниПочео међународни џез фестивал у Паризу
Следећи10 година биткоина

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.