Zimski uslovi usporavaju saobraćaj u centralnoj Bačkoj

Prema poslednjim informacijama, na teritorijama opština Kula, Vrbas i Srbobran, sneg je prestao da pada. Javno preduzeće „Putevi Srbije“ izdalo je saopštenje da su na najopterećenijim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima. Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Bačke na državnim putevima I, II i III prioriteta što u velikoj meri usporava saobraćaj.

Postoji mogućnost i pojave magle da putevima, a pogotovo na deonicama koje se prosiru duž rečnih tokova, kao i na putnim objektima preko reka i kanala.

Iz auto-moto saveza upozoravaju na zimske uslove vožnje na teritoriji Bačke. Ujutru je posebno opasan bio jak mraz i poledica, a sada je na pojedinim deonicama prisutan je i sneg na putevima, te se vozačima savetuje opreznost na najvišem nivou. Na autoputu je vidljivost smanjena i ima raskvašenog snega na putevima, a saobraćaj se odvija usporeno, u skladu sa vremenskim prilikama.


Na naplatnoj stanici Vrbas, na autoputu Vrbas-Subotica, na naplatu putarine čeka se oko 15 minuta.

U opštini Vrbas su sve ekipe zimske službe na terenu i čiste se putevi prvog prioriteta, kažu u Javnom komunalnom preduzeću „Komunalac“.

„Svih pet ekipa je na terenu konstantno, a putevi se čiste prema prioritetima i u gradu i u naseljenim mestima opštine, a zbog bezbednosti u saobraćaju čiste se i putevi koji nisu u nadležnosti javnog komunalnog preduzeća. Putari zimske službe zbog jakih padavina ne stižu da pređu na puteve drugih prioriteta, već se nakon jednog kruga čišćenja, nastavlja opet iz početka sa najvažnijim i najprometnijim kolovozima u opštini. Na neke od pomenutih deonica je bačena i so, a trotoari i mostovi se posebno tretiraju. Postoji poseban tretman i za pločnike u centru grada koji se posipaju magnezijum-hloridom, jer postoji opasnost od poledice,“ rekla je rukovodilac sektora marketinga JKP „Komunalac“ iz Vrbasa, Vesna Roganović.

I u opštini Kula je zimska služba neprekidno na terenu. Prema rečima Branislava Vujovića, šefa zimske službe JKP „Komunalac“ iz Kule, svi putevi u opštini su prohodni.

„Ekipe zimske službe su tokom noći na sve važnije puteve posule so i rizlu i od juče je angažovana sva raspoloživa mehanizacija kako bi stanje na putevima bilo stabilno. Najteža situacija je, kao i svake godine, bila na putevima Kruščić – Ruski Krstur i Nova Crvenka – Duboka zbog velikih snežnih nanosa. Kritično je bilo i na svim usponima u Kuli i Sivcu. Mi raspolažemo sa 30 tona soli što bi trebalo da bude dovoljno za još 4 do 5 intervencija na nivou opštine,“ rekao je Vujović.

U opštini Srbobran su očišćeni svi putevi, a u zimskoj službi kažu da akcije uklanjanja snega teku bez većih problema.

„Trenutno se na ulici nalaze 2 kamiona, 4 traktora sa daskama i druge građevinske mašine. Imamo dovoljno mehanizacije da se u relativno kratkom roku očiste svi važni putevi. Ekipama zimske službe treba oko 4,5 sata da se počisti cela teritorija opštine Srbobran. Agregata ima dovoljno, a naša ekipa je sinoć posipala so da se na kolovozima ne bi stvarala poledica i verovatno ćemo i večeras, jer se najavljuje temperatura ispod nule,“ istako je Miloš Jovanović, koordinator zimske službe u Srbobranu.

Sve nadležne zimske službe, svim vozačima savetuju da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, kao i da voze pažljivo uz maksimalan oprez.

Izvor: rtv.rs

ПретходниDesetogodišnja Sofija Pezelj nominovana sa sportistu godine u Somboru
СледећиKako radi ABS i zbog čega je važan?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.