Zimski uslovi vožnje, oprez zbog snega i jakog vetra

Snežne padavine su u poslednjim danima marta nakratko donele prave zimske uslove vožnje, sa mestimično raskvašenim snegom na kolovozu u nižim predelima i intenzivnim snežnim padavinama u celoj Srbiji, uz povremeno jak vetar koji vozačima dodatno otežava vožnju, ali i putarima čišćenje puteva.

Jak vetar smanjuje vidljivost preko planinskih prevoja, a najjače udare dostiže na prevojima Timočke i Negotinske krajine, na koje iz Auto moto saveza Srbije posebno upozoravaju vozače teretnih vozila i autobusa.

U ovakvim uslovima vožnje česta su izletanja sa puta, ali su i zastoji učestali, zato se ne preporučuje kretanje na put bez preke potrebe, a

ukoliko se vozači ipak odluče, onda treba da koriste puteve prvog prioriteta i najtopliji deo dana u vremenu od 10 do 16 časova.

Prema informacijama zimske službe JP Putevi Srbije svi državni putevi I i II reda su prohodni, ali na gotovo svim deonicama vozače očekuje mokar kolovoz dok na pojedinim putevima ima raskvašenog snega na kolovozu.

U planinskim predelima zapadne, jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije vozače očekuju zimski uslovi vožnje jer na kolovozu ima snega zbog čega će pored zimskih guma vozačima biti obavezna i upotreba lanaca.

Sa snegom na kolovozu treba računati i u planinskim predelima Valjeva, Užica, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Negotina, Zaječara, Bora i Knjaževca.

Kamionima sa prikolicom i šleperima zabranjen je saobraćaj preko Čestobrodice na putu Paraćin – Zaječar, od Bora preko Selišta do Zaječara.

Ovoj kategoriji vozila uvedena je zabrana saobraćaja i na određenom broju puteva drugog i trećeg prioriteta u planinskim predelima Valjeva, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara i Tutina.

Na naplatnim rampama u Srbiji nema zadržavanja, dok su granice zatovrene. Kamioni na teretnim terminalima na graničnim prelazima čekaju od šest do sat vremena.

Na Horgošu na izlazu iz zemlje se čeka tri sata, na Kelebiji i Preševu sat vremena, na Batrovcima šest sati, a na izlazu Sremska Rača dva sata.

Državni putevi prohodni, na pojedinim deonicama sneg

Svi državni putevi prvog i drugog reda su prohodni, ali na gotovo svim deonicama vozače očekuje mokar kolovoz, dok na pojedinim putevima ima raskvašenog snega na kolovozu, saopštili su jutros Putevi Srbije.

Na najopterećenijim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja snega ima na deonici I B-33, veza sa državnim putem A1 – Požarevac – Kučevo – Majdanpek, gde je kolovoz vlažan i snega ima do 5 centimetara, kod Petrovca na Mlavi, na putu Novi Pazar-Sjenica-Novi Pazar, na drugoj traci na Fruškoj Gori, kao i na putu Mionica – Brežđe – Divčibare – Kaona.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Bačke, Beograda, Ivanjice, Kosova, Kruševca, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Valjeva, Vranja, Zaječara.

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Vranja, Zaječara.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Niša, Novog Pazara, Požarevca, Požege, Užica, Vranja, Zaječara.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

Na auto-putu E-763, kod petlje Ljig i u zoni tunela Brančić, zbog vremenskih uslova smanjena brzina kretanja vozila na 100 km/h.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Izvor: Tanjug, RTV

ПретходниObustavljena naplata parkinga u Somboru
Следећи„Semper idem“ na četiri festivala

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.