ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU M+S I ZIMSKIH GUMA? Ovo moraš da znaš ako ne želiš kaznu i do 800.000 dinara

auto gume

Definitivno najgora noćna mora svakog vozača su sneg, led i jaka kiša. Baš iz tog razloga dolaskom hladnijeg vremena zimske gume su must-have jer su namenski dizajnirane za takve uslove u kojima obezbeđuju dobro prianjanje i vuču. Za hladne vremenske uslove smatra se svako vreme kada temperatura padne ispod 7 stepeni celzijusa. Na ovim nižim temperaturama, zimske gume imaju bolje preformanse nego obične, ne samo kada je reč o vuči, već i kada se radi o prianjanju u krivinama i kočenju.

Zavisno od vremena, zimske gume je najbolje koristiti od polovine oktobra do polovine aprila, iako ste po zakonu koji je sličan u mnogim zemljama, u obavezi da imate sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica. Pritom šara ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.

Ako na putu nema snega i leda, a vozač na automobilu u periodu od prvog novembra do prvog aprila nema zimske gume, neće biti kažnjen ako ga zaustave saobraćajci, a ne treba da brine ni zbog osiguranja u slučaju saobraćajnog incidenta.

Sa druge strane, ukoliko su vremenski uslovi loši, a vi nemate zimske gume, fizičkim licima zaprećeno je kaznom od 6.000 do 20.000 dinara, preduzetnicima od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara kazne.

Ulaganje u kvalitetne i pouzdane zimske gume je dugotrajna investicija, stoga vredi dati koji dinar više kako dogodine ne biste ponovo išli u kupovinu pneumatika za zimu. A što je još važnije, bezbednost Vas i ostalih učesnika u saobraćaju nema cenu.

Možete očekivati da će komplet kvalitetnih zimskih guma potrajati negde između četiri i pet godina, kada se koriste samo pola godine. Na zimskim gumama ćete se sresti za 2 vrste simbola: slova „M+S“ kao i oznaka sa planininom sa tri vrha i pahuljice.

Oznaka M+S praktično označava samo geometriju šare i ništa više, odnosno, slovo „M“ označava „mud“ na engleskom, tj. blato na srpskom, a slovo „S“ označava „snow“ na engleskom, tj. sneg na srpskom.

Sa druge strane, prave zimske gume možete da prepoznate po tome što pored oznake „M+S“ (MS ili M&S) sa strane imaju i znak planine sa tri vrha i snežne pahuljice.

Takođe, imajte u vidu da je potrebno da kupite pet guma, a ne četiri, kako biste imali i jednu rezervnu gumu. Korišćenje jedne obične gume sa tri zimske gume može upravljanje vozilom učiniti opasnijim usled varijacija u prianjanju, a na sasomange.rs možete naći veliki izbor za svaki džep.

Zamena guma u servisima i vulkanizerskim radnjama košta od 300 dinara pa naviše, ali i to zavisi od vrste vozila, odnosno veličine točka.

Bitno je i napomenuti da poslednjih godina nema većih oscilacija u ceni guma, pa je tako, u zavisnosti od kvaliteta, cena za putnička vozila od 2.000, pa do više od 15.000 ili 20.000 dinara, što naravno zavisi i od veličine točka, a na sasomange.rs možete pronaći i nove i polovne gume svih proizvođača.

Glavni favoriti su PirelliBridgestoneHankookMichelin, ali ne smemo zaboraviti ni manje proizvođače poput Lassa-e i Laufenn-a, koji nude postojane zimske pneumatike po pristupačnim cenama, ali i Kingstar, Triangle, Riken koji nude korektan kvalitet i performanse za naše uslove.

Sasomange je oglasnik za sve što tražiš u Srbiji – bilo da tražite stvari za uređenje doma, bilo da ste u potrazi sa novim autom ili planirate kupovinu nove nekretnine: u preko 90 kategorija i potkategorija, naći ćete sve što vam treba, a postavljanje oglasa je potpuno besplatno. Sve oglase možete pogledati OVDE.

ПретходниNaučne tribine na Pedagoškom fakultetu u Somboru
СледећиPOČELA ISPORUKA PETE TRANŠE PREHRAMBENIH PAKETA ZA SOCIJALNO UGROŽENO STANOVNIŠTVO

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.