Zujanje u ušima – zbog čega nastaje i kako se leči?

zujanje-u-usima-zena-ruke-na-glavi

Zujanje u ušima, odnosno tinitus, predstavlja čest i neprijatan simptom koji može upućivati na određena oboljenja. Procene su da se oko 10% odraslih susreće sa ovim problemom. Zujanje se može javiti ponekad, povremeno ili čak veoma često, a ukoliko postoji sumnja na ozbiljnije probleme, pacijenti mogu biti upućeni na CT glave. Osećaj zujanja može biti prisutan u jednom ili oba uha, ili kao zujanje u glavi, zbog čega je potrebno obaviti pregled kod otorinolaringologa.  

Zbog čega nastaje zujanje u ušima?

Razlozi zujanja u ušima mogu biti višestruki. Zujanje može nastati usled oštećenja slušnih ćelija. Ovaj problem može biti posledica jednokratne ili dugotrajne izloženosti slušnog aparata buci. Pojedini medikamenti mogu oštetiti slušne ćelije, dok je njihovo slabljenje karakteristično za pozniju životnu dob pa se zbog toga češće javlja kod starijih ljudi. Zujanje može nastati i zbog nakupljanja ušne masti, odnosno cerumena u slušnom kanalu. Cerumen tako čini prepreku u prenosu zvuka od spoljašnje sredine ka kori velikog mozga u kojoj je smešten centar za sluh. 

Zujanje može nastati i usled hronične upale srednjeg uha. Kao posledica dugotrajne upale sluznice srednjeg uha, osim zujanja, dolazi i do stvaranja iscetka, osećanja bola i nelagodnosti u uhu kao i oslabljenog sluha. Otoskleroza, odnosno okoštavanje srednjeg uha, može biti praćeno zujanjem ali i šumom i vrtoglavicom. Osećaj zujanja u uhu može biti posledica disfunkcija Eustahijeve tube koja, ukoliko se začepi, dovodi do upale uha. 

Na nivou srednjeg uha, zujanje može nastati usled Menijerove bolesti, koju takođe prate simptomi poput zujanja u glavi, nagluvosti, pritiska u uhu i vrtoglavica. Ovi simptomi se najčešće javljaju u vidu napada, koji može trajati nekoliko minuta ili duže, nakon kog se sluh vraća ali ne u potpunosti.  

Uzrok zujanja u uhu može biti i benigni tumor slušnog živca, odnosno akustični neurinom. Prvi simptomi ovog oboljenja obuhvataju slabljenje sluha i zujanje, dok se sa razvojem oboljenja mogu javiti i utrnuće kao i paraliza dela vilice. Zujanje može biti posledica povrede glave, vaskularnih oboljenja ili povišenog krvnog pritiska.   

Kako se dijagnostikuje zujanje u ušima?

Postoji nekoliko dijagnostičkih metoda koje mogu da otkriju koje oboljenje je uzrok pojave zujanja u ušima. Pacijentima se preporučuje da urade CT glave, s obzirom da se ovom metodom mogu snimati kosti lica i uha, mozga i moždane ovojnice, te detektovati tumorske promene. 

Uzrok zujanja u glavi i ušima može biti adekvatno dijagnostikovan upotrebom magnetne rezonance. Za procenu funkcije Eustahijeve tube i prohodnosti šupljine srednjeg uha koristi se timpanometrija. Reč je o bezbednoj, bezbolnoj i kratkotrajnoj metodi kojom se procenjuje i da li postoji patološko kretanje lanaca slušnih koščica. 

Za utvrđivanje stepena oštećenja sluha, primenjuje se audiometrija, bezbolna i bezbedna metoda u kojoj pacijent aktivno učestvuje. Tokom pregleda koji traje oko 20-ak minuta, pacijentu se, putem slušalica, na svako uho posebno puštaju zvuci i glasovi različite jačine i frekvencije. Podizanjem ruke ili pritiskom na taster, pacijent reaguje kada čuje određeni zvuk i time daje subjektivnu procenu svog sluha.

Kako se leči zujanje u ušima?

S obzirom da zujanje u ušima nije oboljenje, već simptom nekog drugog zdravstvenog problema, potrebno je da otorinolaringolog ili neurolog izvrše dijagnostički pregled. Otklanjanjem osnovne bolesti, odnosno uzroka zujanja u ušima, nestaje i sama tegoba. Pacijentu može biti prepisana terapija lekovima koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu i unutrašnjem uhu. Praksa pokazuje da i boravak u hiperbaričnim komorama, muzikoterapija, bihejvioralna terapija, kao i psihološka podrška mogu biti od pomoći u rešenju ovog simptoma.

Preciznu dijagnostiku obavite u Puls kardiološkom centru 

Ukoliko se susrećete sa simptomom zujanja u ušima, potrebnu dijagnostika iz domena radiologije ili neurologije možete obaviti u Puls kardiološkom centru. U prijatnom ambijentu bolnice u bloku A na Novom Beogradu dočekaće vas vrhunski stručnjaci sa dugogodišnjim dijagnostičkim iskustvom i utvrditi uzrok nelagodnog zujanja u ušima. Ne oklevajte i zakažite pregled kojim ćete se rešiti ovog neprijatnog simptoma i povratiti kvalitet života i sluha kakav ste imali pre pojave tegoba.

ПретходниNovogodišnji sajam stripova i kolekcionarskih stvarčica
СледећиZavršni trening – Sportić

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.